Végleg bedőlt az Air Berlin

külföld
2017 október 27., 09:05
comments 27
Sötét felhők gyülekeznek az Air Berlin logója felett a berlini Tegel repülőtéren.
photo_camera Sötét felhők gyülekeznek az Air Berlin logója felett a berlini Tegel repülőtéren. Fotó: Sophia Kembowski/dpa Picture-Alliance/AFP

Végleg beszünteti pénteken a működését a fizetésképtelenné vált német légitársaság, az Air Berlin. A légitársaság augusztus 15-én jelentett fizetésképtelenséget. 200 ezer jegyvásárló utasuk közül csak azok számíthatnak a jegyár megtérítésére, akik ez után vettek csak jegyet. Akik a fizetésképtelenség bejelentése előtt vásároltak, esetleg visszaszerezhetik pénzük egy részét, de ehhez fel kell iratkozniuk a hitelezők listájára. Hogy hogyan, hol, mikor és meddig, arról a légitársaság még nem közölt részleteket.

Az Air Berlin utolsó gépe péntek este 21:35-kor indul Münchenből Berlinbe.

Az 1978-ban alapított cég 1979. április 28-án indította első járatát, az akkori Nyugat-Berlinből Mallorcára. Az első évtizedek sikerei révén a Lufthansa utáni második helyet szerezte meg a német légitársaságok rangsorában, de 2012 óta rendre veszteséges, a német sajtóban idézett szakértők szerint a túl gyors növekedés és az elhibázott üzleti modell miatt. Végül az idén augusztusban fizetésképtelenséget jelentett és csődvédelmet kért, miután fő részvényese, az Etihad Airways úgy döntött, hogy nem finanszírozza tovább a veszteséget.

A vállalatot feldarabolják. Legnagyobb része, 81 repülőgép a személyzettel együtt a Lufthansa csoport Eurowings nevű diszkont légitársaságához kerül, ez üzemelteti majd a Budapest-Berlin járatot is, egyelőre nem tudni, hogy mikortól. A Lufthansa 210 millió eurót (65,1 milliárd forint) fizet, az ügylet véglegesítéséhez még be kell szerezni az illetékes versenyfelügyeleti hatóság, az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságának engedélyét. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.