Bangladesben felmerült, hogy sterilizálni lehetne a rohingyákat

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Cox's Bazar bangladesi város családtervezési hatósága azzal a kéréssel fordult a kormányhoz, hogy finanszírozza a rohingya menekült férfiak ondóvezetékének, illetve a nők petevezetékének elkötését. A műtétekre a tervük szerint önkéntesen lehetne jelentkezni.

Cox's Bazar az a város, amelynek környékén sok százezer rohingya menekült zsúfolódott össze nyomorúságos táborokban augusztus óta. A szomszédos Mianmarból érkeztek az erőszak és üldöztetések elől, a falvaikat felégették a mianmari katonák. Korábban 400 ezer, augusztus óta pedig még 600 ezer rohingya menekült érkezett Bangladesbe. Alig van mit enniük, a táborokban kevés a víz, a vécé és az orvosság. 

Banglades egyébként is küzd a túlnépesedéssel, az országban 2300 taka (7200 forint) és egy öltözék ruha jár azoknak a férfiaknak, akik vállalják ondóvezetékük elkötését. Havonta mintegy 250 férfi vállalja a beavatkozást. Ezt a programot terjesztenék ki a menekültekre is, akik egyébként az állami szolgáltatások nagy részére nem jogosultak.

Rohingya menekültek egy bangladesi táborban.Fotó: FRED DUFOUR/AFP

Próbálkoztak óvszerek osztásával is a menekülttáborban, de eddig 549 csomagot sikerült az egymillió menekültre tukmálniuk, és beszámolók szerint azokat sem használták.

Szakértők nem látnak esélyt a sterilizálási program sikerére, mert a mélyen vallásos muzulmán rohingyák túlnyomó többsége bűnnek tartja a fogamzásgátlást, és hagyományosan sok gyereket vállalnak. A táborokban nem ritka, hogy több mint 10 gyermeket is nevel egy család, főleg mert a többnejűség elterjedt a közösségben. (guardian)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.