Bangladesben felmerült, hogy sterilizálni lehetne a rohingyákat

2017 október 28., szombat 11:28
383

Cox's Bazar bangladesi város családtervezési hatósága azzal a kéréssel fordult a kormányhoz, hogy finanszírozza a rohingya menekült férfiak ondóvezetékének, illetve a nők petevezetékének elkötését. A műtétekre a tervük szerint önkéntesen lehetne jelentkezni.

Cox's Bazar az a város, amelynek környékén sok százezer rohingya menekült zsúfolódott össze nyomorúságos táborokban augusztus óta. A szomszédos Mianmarból érkeztek az erőszak és üldöztetések elől, a falvaikat felégették a mianmari katonák. Korábban 400 ezer, augusztus óta pedig még 600 ezer rohingya menekült érkezett Bangladesbe. Alig van mit enniük, a táborokban kevés a víz, a vécé és az orvosság. 

Banglades egyébként is küzd a túlnépesedéssel, az országban 2300 taka (7200 forint) és egy öltözék ruha jár azoknak a férfiaknak, akik vállalják ondóvezetékük elkötését. Havonta mintegy 250 férfi vállalja a beavatkozást. Ezt a programot terjesztenék ki a menekültekre is, akik egyébként az állami szolgáltatások nagy részére nem jogosultak.

Rohingya menekültek egy bangladesi táborban. Fotó: FRED DUFOUR/AFP

Próbálkoztak óvszerek osztásával is a menekülttáborban, de eddig 549 csomagot sikerült az egymillió menekültre tukmálniuk, és beszámolók szerint azokat sem használták.

Szakértők nem látnak esélyt a sterilizálási program sikerére, mert a mélyen vallásos muzulmán rohingyák túlnyomó többsége bűnnek tartja a fogamzásgátlást, és hagyományosan sok gyereket vállalnak. A táborokban nem ritka, hogy több mint 10 gyermeket is nevel egy család, főleg mert a többnejűség elterjedt a közösségben. (guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt