Egy fiú, aki magára haragította az egész magyar internetet

2017 október 28., szombat 15:17
519

Eredményhirdetés következik. 2017-ben ifjúsági kategóriában hivatalosan Szabyest a legforróbb téma a magyar interneten. Aki számít, és az is aki nem, róla beszél, róla videózik, róla kommentel és őt gyűlöli vagy kevésbé gyűlöli. 

  • Kik ezek az emberek?
  • Elmondaná valaki RÖVIDEN, hogy ki ez a Taigetosz-pozitív?
  • Hú, de öreg vagyok! 
  • Bocsánat, de engedtessék meg, hogy feltegyem a kérdést, ez az ember mit is tett le az asztalra?
  • Az baj, ha én soha nem hallottam Szabyestről?
  • Miért kell itt is reklámozni ezt a szellemi hulladékot?

Teszi fel a kérdést a világra kihegyezett kommentelő.

Egy picike Kasza Tibor

Szabyest a magyar tizenévesek Kasza Tiborja. Karrierje az egykor népszerű kérdezz-felelek oldalon, az ask.fm-en indult, ahol tízezrével válaszolt ismeretlenek kérdéseire és ezzel nagy népszerűségre tett szert. 2014-ben már videót készítettünk róla „Csak kérdésekre válaszolnak, tízezrek rajonganak értük” címmel.

Ekkor már elindult Szabyest BRAVO magazin-kompatibilis popzenei karrierje is. Könnyed, lendületes, pörgős, fiatalos. Egy pöttynyit hallgassunk bele:

„Habár más az út és más a cél,
gyere velünk, és a tegnap tovább él,
nélküled úgyis elveszett lennék,
ohh-ohh,
veled forog a világ.”

De Szabyest körül akkor szabadultak el az indulatok, amikor felköltözött a Youtube-ra, és belecsapott a mozgóképkultúrába. Ráadásul ebből aránylag jól is keres. Szponzorált vagy szponzoráltnak tűnő videóival totálisan felhúzta a Youtube közönségét. Ezekben a videókban a kritikusai szerint pofátlanul és érzéketlenül provokál és direkt idegesíti közönségét.

Megfürdött egy kádnyi Vifon levesben:

Ledarálta a mobiltelefonját egy turmixgéppel:

Forró olajban kirántott egy tabletet:

Kell a pénz, kell a lájk, Szponzorest kiabál

Szaby a szponzorált videókkal magyar youtuber mércével sokat keres, és ezt nem is titkolja. Sőt, előfordul, hogy kérkedik a megszerzett javakkal, ez a szerénytelenség pedig nyilván bosszantja a többieket. Ezért is ragadt rá a Szponzorest gúnynév, amibe egy önironikus videóklippel bele is állt:

A szponzorált tatalom gyártása még nem lenne elég ok a gyűlöletre, hiszen minden népszerűbb videós készít brandelt anyagokat. (Persze fontos kérdés, hogy ki az, aki ezt nyiltan csinálja és ki az, aki rejtve szórja a fizetett hirdetést. De ez most mellékszál.) Szaby bűnei közé tartozik még, hogy leplezetlenül készít tartalmatlan, üzenetmentes videókat. Míg a szcénában a legtöbb videós igyekszik a nézőivel elhitetni, hogy amit ő összemozgóképezik annak edukációs, tanulságos, építő jellege is van, addig Szaby felszabadultan kacag bele a kamerába, és legtöbbször az okítás látszatát is igyekszik elkerülni. De ez még nem minden. A vádak szerint Szaby magával rántja a közeget is, ugyanis klipjeibe és felháborító videóiba rendszeresen bevon más népszerű videósokat. Terjeszti a szabyságot. 

A tücsök és a hangya

Tehát a vádlók szerint Szabyest popzenét énekel, bénán kacag, sokat keres, provokál, öl, butít és nyomorba dönt. Ráadásul nem tanul az építő kritikákból. Így aztán 2017-re a internetcelebet elérte a népharag. Kommentözönben, úgynevezett rant videók garmadában (szekálós, kritizáló videó) szapulják, bullyngolják, gyalázzák és küldik a halálba. Ő lett 2017 Dósa Fannyja. 

Mostanra már jó barátja, Szalay Ricsi is ellene fordult. Közös klipjüket, a Kártyavárat letiltatta a Youtube-ról. Szaby viszonzásul Lájkvadász címmel kíméletlen beef számot írt Ricsiről. Amire a válasz nem maradt el:

Az ő történetük egy modern tücsök és a hangya mese. Az ask.fm-es időkben mindketten nagy népszerűségre tettek szert, csakhogy amíg Szabyest ezt az ismertséget nagy szorgalommal kamatoztatta, zenét írt, klipet gyártott, fellépésekre járt, platformot váltott, szponzorokat keresett, és talált, addig Ricsi mellett elment a világ. Szalay eddig nem tudta kitalálni magát, és azt sem, hogy mivel is állhatna a világ elé. Nem sokat tudott kezdeni semmiből jött hírnevével. De ha régi barátjáról, a hangyáról beszél, arra még sokan odafigyelnek. 

Szabyest lett a Youtube jolly joker-témája. A videósok egymással versenyezve, egymásra licitálva próbálják kivesézni, kibeszélni, megvédeni vagy elítélni a Szabyest-jelenséget. Sőt, vannak videósok, akik emberfeletti munkával, egész estés filmet gyártottak a témáról. Állad leesik.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt