Először láthattak közelről naprendszeren kívüli objektumot a csillagászok

tudomány
2017 október 29., 06:25
comments 248
Az A/2017 UI pályája a Naprendszeren belül
photo_camera Az A/2017 UI pályája a Naprendszeren belül Fotó: NASA, public domain

Ennek nincs értelme, gondolhatta október 19-én Rob Weryk, a Hawaii Egyetem Csillagászati Intézetének csillagásza, amikor az egyetem Pan-STARRS1 teleszkópjának felvételeit vizsgálta. Egy apró űrsziklára lett figyelmes a felvételeken, amiket előbb szokványos Föld-közeli objektumnak vélt. De a szikla mozgása szokatlan volt. Sokkal gyorsabban mozgott, mint bármely más aszteroida vagy üstökös, amit addig látott.

"Olyan gyorsan, hogy még a Nap se tudta befogni" - magyarázta a New York Timesnak. A később A/2017 UI névre keresztelt űrszikla tényleg hatalmas sebességgel repült. Szeptember 9-én közelítette meg legjobban, 37 millió kilométernyire a Napot, ami gravitációs csúzliként aztán 90 km/s-os sebességgel lőtte ki újra a világegyetem irányába. Október 14-én 24 millió kilométernyire, még mindig 60 km/s-os sebességgel száguldott el a Föld mellett - ez négyszerese a nemrég a Pluto mellett elrepülő New Horizons szökési sebességének. Jelenleg 40 km/s-os sebességgel halad, és 26 km/s-os sebességgel hagyja majd el a Naprendszert. Vagyis gyorsabban, mint a Voyager 1-es szonda, az első ember építette eszköz, amely elérte a csillagközi teret.

A csillagászok most versenyt futnak az idővel, hogy minél több adatot szerezzenek az égitestről, amely az első naprendszeren kívüli objektum, amit ilyen közelről figyelhetnek meg. A fő kérdés az objektum összetétele, mert elképzelhető, hogy más csillagrendszerekben teljesen más anyagokból épülnek fel az égitestek. De még a méretét és a pályáját sem ismerik, tehát azt sem, hogy pontosan honnan érkezett. A pályájáról egyelőre csak az biztos, hogy nem elliptikus, hanem hiperbolikus, vagyis nem ér körbe.

"Még ha tudtuk is, hogy léteznek ilyen objektumok, nem számítottam rá, hogy a pályám alatt találkozhatok eggyel" - jellemezte az észlelés különlegességét Davide Franocchia, a NASA navigációs mérnöke. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.