Öten meghaltak, több tucatnyian megsérültek a Közép-Európán végigsöprő hétvégi szélviharban

baleset
2017 október 29., 17:24
comments 71

Öt halottja és több tucat sérültje van annak az esőzéssel kísért szélviharnak, ami a hétvégén végigvonult Közép-Európa országai felett, jelentős pusztítást végezve épületekben, vezetékrendszerekben, megrongálva fákat és közlekedési járműveket is - írja az MTI.  

Magyarországon már délelőtt több járásra másod- és harmadfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat da várható viharos erõsségû széllökések miatt. A legerõsebb széllökéseket Siófokon mérték (131 kilométer/óra). 

Csehországban ketten veszítették életüket: az észak-csehországi Jicínben egy asszony, a dél-morvaországi Trebicben pedig egy férfi halt meg, miután rájuk dőlt egy fa és még legalább 20 ember szenvedett sérüléseket hasonló okból a cseh hírügynökség jelentése szerint. A magasfeszültségű vezetékek az ország 14 térsége közül 10-et érintettek, az Ústecky, Královohradecky, a Libereci és a Közép-csehországi régióban volt a legsúlyosabb helyzet.  

A széllökések Ústí nad Labemben elérték a 130 kilométer/órás sebességet is, ami miatt közlekedni sem lehetett a városban. Az Óriáshegységben mértek 180 kilométer/órás sebességet is. 

A 100-110 kilométeres sebességű szél Németországban is fákat csavart, villamosokat borított fel, villanyvezetékeket szakított le. Hamburgban volt a legnagyobb gáz: vihardagály keletkezett a kikötőben, a tenger vizét a szél az Elba torkolatához terelte, így a kikötő és a belváros egyes részei órákra víz alá kerültek. A vihardaály okozta a halálát egy 63 éves férfinek a közeli Wilhelmshafenben is. A kidőlt fák és a leszakított vezetékek a közlekedést is ellehetetlenítették az észak-németországi város közelében. 

Berlinben és Hamburgban is több száz alkalommal kellett riasztani a tűzoltókat, mindkét nagyvárosban rendkívüli helyzetet rendeltek el. Közúti balesetben hárman megsérültek, egy járókelő egy schönebergi építkezés állványzatának összedőlése után szenvedett súlyos sérüléseket. 

Lengyelországban ketten haltak meg és több mint 270 háztartás maradt áram nélkül a 110 kilométeres szél miatt. A Nyugat-Pomerániai vajdaságban hajnalban egy kocsivezető vesztette életét, miuát nekihajtott egy szél által az útra döntött fának. Az Opolskie vajdaságban is meghalt egy sofőr, akinek autójára faág zuhant. 10 vajdaságban kellett másodfokú viharriadót elrendelni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.