Szétrúgta az újpesti öltözőt a Videoton lenégerezett csatára

foci
2017 október 29., 14:02
comments 290
photo_camera Ezekiel Henty, a Videoton nigériai csatára  Fotó: youtube / M4

Vad hangulatban ért véget a szombati Újpest-Videoton bajnoki meccs: hiába vezettek öt perc után 2-0-ra a vendégek, egy piros lapot követően a lilák egyenlíteni tudtak, a végén már kettős emberelőnyben a győzelemért rohamoztak, és csak azért nem győztek, mert Tischler Patrik az utolsó percben kihagyott egy tizenegyest.

A hangulatról mindent elmond, hogy az utolsó percekben valaki a pályára hajított egy fehér vécédeszkát.  

Mindkét fél nehezen viselte, hogy kiengedte a kezéből a győzelmet, különösen a fehérváriak nigériai csatára, Ezekiel Henty és az Újpest horvát szélsőhátvédje, Bojan Szankovics. Olyan csúnyán összeszólalkoztak a meccs utolsó pillanataiban, hogy a vendégek játékosát négy társának kellett lefognia, mert állítása szerint a hazai játékos megjegyzést tett bőrszínére. Henty a folyosón sem tudott lehiggadni és szanaszét rúgta az öltöző ajtaját. 

A mérkőzés után a Videoton közleményt adott ki az esetről, amiben emlékeztetnek az UEFA szigorodó rasszizmus ellenes intézkedéseire. 

"Az Újpest - Vidi bajnokin a hangosbemondó már figyelmeztette a hazai szurkolókat, amelynek egy kisebb része továbbra is rasszista megnyilvánulásokkal sértegette színes börű játékosainkat. Solymosi Péter végül nem függesztette fel a találkozót, amely a körülményekhez képest rendben befejeződött. Az öltözőfolyosón a hazaiak egyik játékosa megalázó, rasszista jelzővel sértegette az eredmény miatt amúgy is ideges Ezekiel Henty-t, aki ezt követően elveszítette a fejét, és kárt okozott a létesítményben. 

Kovács Zoltán sportigazgató a helyszínen szóban elnézést kért, ezt írásban is meg fogjuk erősíteni, az okozott kárt pedig klubunk természetesen megfizeti. Bízunk benne, hogy mindenki más is vállalja a felelősséget a mai mérkőzésen történtekért, és a jövőben nem fordulnak elő hasonló esetek a magyar futballpályákon. Reméljük, az MLSZ nem csak a büntetésekkel, felhívásokkal és reklámokkal lép fel a rasszizmus ellen, hanem a jelenlegi esetet alaposan, tényszerűen kivizsgálja, és ennek megfelelően dönt majd."

Vasárnap reagált a hazai klub is a történtekre, nem is akárhogyan. Azt írják, hogy Szankovics, akinek vannak színesbőrű barátai, biztosan nem négerezett, csak a biztonsági szolgálat embere szólt oda Hentynek, miután a videotonos játékos berúgta az ajtót. 

"Klubunk is határozottan elutasít mindenfajta rasszizmussal kapcsolatos tettet, cselekedetet, jöjjön az bárhonnan, a lelátóról vagy a pályáról egyaránt. Azt viszont felháborítónak és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a vendégcsapat játékosai, amikor a futball éppen nem úgy megy nekik, ahogyan azt Ők szeretnék vagy elképzelik, rájátszanak, esetlegesen egyértelműen provokálják szurkolóinkat. A mérkőzést követően rögtön közleményt adtak ki, ahol áldozatként állítják be magukat, hivatkozva olyan, általuk tényként kezelt eseményekre, melyek meg sem történt. Nem hangzott el ugyanis az a mondat, amire hivatkozással a fehérvári színekbe öltözött nigériai játékos szó szerint a csapatunk egyik tagjának esett aképpen, hogy később négyen szedjék le őt lila-fehér játékosunkról. Történt ugyanis, hogy a vendégjátékos a levonulásakor belerúgott egyet a játékoskijáróban található vasajtóba, mely hangra reagálva egy biztonsági szolgálatot teljesítő alkalmazott az ilyesfajta, futballpályára nem illő viselkedés azonnali abbahagyására szólította őt fel. Erre válaszul megfordult - feltételezzük, hogy nem értette a hozzá intézett kérést - és azt gondolván, hogy ez a mögötte érkező, teljes mértékben ártatlan hazai játékos szájából hangozhatott el, így követte el a sportszerűtlen és agresszív cselekménysorozatot. Természetesen mindezt a helyszínen tartózkodó csapattagok és biztonsági személyzet alkalmazottainak meghallgatását és az eset azonnali, helyszíni érdemi kivizsgálását követően állítjuk. Itt kívánjuk megjegyezni, hogy a rasszizmussal megvádolt játékosunk minden nap önszántából, kedvességből hozza edzésre csapatunk afrikai légiósait, Nwobodo Obinnát és Alassane Diallót a Szusza Ferenc Stadionba." 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.