Halálra ítéltek egy iráni-svéd tudóst, akit azzal vádolnak, hogy Izraelnek kémkedett

külföld
2017 október 30., 09:58
comments 40

Egy teheráni bíróság kémkedés miatt halálra ítélte Ahmadreza Djalalit.

A Svédországban élő kutató elsősorban azzal foglalkozott, hogyan reagálhatnak minél hatékonyabban a kórházak a sok áldozattal járó terrorakciókra, és a tömegpusztító (kémiai, biológiai, nukleáris) fegyverekkel elkövettet támadásokra.

Az Iránban született Djalalit még 2016-ban tartóztatták le, amikor Svédországi otthonából egy konferenciára utazott Iránba. A hatóságok szerint Izraelnek kémkedett.

Ehhez képest a férfi felesége arról beszél, hogy férjét az iráni titkosszolgálat próbálta beszervezni, hogy információkat gyűjtsön európai kollégáiról, illetve az uniós országok terrorellenes felkészültségéről és a kritikus infrastruktúra állapotáról. Ugyanezt írta le a börtönből kicsempészett kézzel írt levelében Djalali is, aki állítása szerint nemet mondott az irániaknak, és ezért zárták börtönbe, illetve ítélték most halálra.

Közegtelen kollégái a Nature folyóiratnak arról beszéltek, hogy nem tudnak róla, hogy a férfinek bármilyen kapcsolata lett volna Izraellel, és munkájuk során semmilyen bizalmas információhoz sem fértek hozzá.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.