Minden eddiginél gyorsabban nő a széndioxid mennyisége a légkörben

Az egy dolog, hogy 2016-ban az elmúlt 800 ezer év legmagasabb légköri széndioxid-koncentrációját mérték, ami ennél is aggasztóbb, hogy a Meteorológiai Világszervezet (WMO) frissen közzétett adatai szerint 2016-ban az előző tíz év átlagánál ötven százalékkal gyorsabb ütemben nőtt a széndioxidszint. Ez alapján már attól tartanak, hogy lehetetlen lesz kordában tartani a globális felmelegedést.

A WMO 51 országban helyezett el mérőpontokat, hogy minél pontosabb adatokat szerezzen a légkör állapotáról. Méréseik alapján a 2015-ös 400 ppm-es szintről 2016-ra 403,3 ppm-re nőtt a széndioxid koncentrációja. Eddig a legnagyobb növekmény a rendkívül erős, 1997-98-as el Niño idején mért 2,7 ppm volt, ehez képest nőtt most egy év alatt 3,3 ppm-mel a széndioxid koncentrációja.

"A 3 ppm-es növekedési ráta extrém, duplája az 1990-2000 közötti növekedési rátának" - nyilatkozta a BBC-nek Euan Nisbet, a londoni Királyi Holloway Egyetem professzora. Szerinte "sürgősen teljesíteni kell a párizsi klímaegyezményben vállaltakat, és minél gyorsabban másra váltani a szénhidrogén alapú üzemanyagokról", mert bár vannak jelei az átállásnak, "a légkörre ennek még nem volt hatása".

A WMO jelentése alapján nemcsak a széndioxid miatt kell aggódni. Jelentősen nő a metán aránya is a légkörben, ennek pedig egyelőre az okát se találják. A tudomány aktuális munkahipotézise alapján a felmelegedés miatt szabadulhat fel több, korábban vízben vagy a permafrostban megkötött metán, ez pedig elég rémisztő perspektíva, mert öngerjesztő folyamattá vállhat. A metán felmelegedést okoz, a melegben pedig még több metán szabadul fel. (Via BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.