Vlagyimir Putyin: Nincs mentség a politikai megtorlásokra

A politikai megtorlásokra nincs mentség, azokat nem szabad elfelejteni – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a sztálini megtorlások áldozatainak állított első jelentős moszkvai emlékművének felavatásán.

Putyin, aki a beszédében minden eddiginél határozottabban ítélte el a kommunizmus bűneit, emlékeztetett rá, hogy koholt és abszurd vádak alapján bárkit el lehetett ítélni, milliókat bélyegeztek a nép ellenségének, lőttek agyon, nyomorítottak meg, börtönöztek be vagy száműztek. A politikai megtorlások az egész népnek tragédiát jelentettek, és olyan csapást mértek a társadalomra, amit az még ma is megérez – mondta.

„Ezt a szörnyű múltat nem lehet kitörölni a nemzeti emlékezetből, és mentséget sem lehet rá találni” – mondta az elnök.

Putyin szerint mentség még az úgynevezett felsőbb népérdek sem lehet. A történelmet megpróbálják többféleképpen magyarázni, de „amikor a megtorlásokról, milliók haláláról és szenvedéséről van szó, akkor elegendő felkeresni a butovói lőteret vagy a megtorlások áldozatainak tömegsírjait, amikből nem kevés van Oroszországban, hogy megértsük: ezekre a bűncselekményekre semmilyen mentség sem lehet” – mondta.

Putyin szerint a politikai megtorlások egyértelmű és világos értékelése segít megakadályozni azok megismétlődését. Szerinte Oroszországban most „a bizalom és a stabilitás értékeire” kell támaszkodni.

Fotó: Alekszandr Nemenyov / AFP

A Gyász Fala nevű emlékművet, amit Georgij Franguljan készített, a Szadovoje körút és a Szaharov sugárút sarkán állították fel. Az eltávozottak és életben maradottak alakját megörökítő bronz monumentális féldomborműfal tervét 300 pályamunka közül választották ki emberi jogvédő aktivisták. Az emlékművön több nyelven szerepel az „emlékezz” szó. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.