Brutális kényszervallatás eltusolása miatt ítélte el a magyar államot a strasbourgi bíróság

Megsértették emberi jogait a magyar hatóságok annak a roma férfinak, akinek eltusolták kényszervallatását még 2010-ben. Az egyik városi kapitányságra előállított férfit 12 órás fogvatartása alatt

hat rendőr és két biztonsági őr verte agyba-főbe, miközben olyanokat mondtak neki, hogy „nem érdekli őket az sem, ha megdöglik, legalább egy cigánnyal kevesebb lesz”.

Miután kiengedték, azonnal kórházba ment, a felvett leletek szerint a koponyáján, orrán, lapockáján, csípőjén, karján, kezén és combján is voltak sérülések. De hiába tett feljelentést, 

azt az ügyészség arra hivatkozva szüntette meg, hogy  nem állapítható meg minden kétséget kizáróan, hogy valóban a gyanúsítottak követték el a bántalmazást.

A roma férfi a TASZ segítségével fordult a strasbourgi bírósághoz kínzás, embertelen, megalázó bánásmód és a hátrányos megkülönböztetés tilalmának sérelme miatt. A jogvédő szervezet Egyenlőségprojektjének vezetője, Jovánovics Eszter úgy kommentálta az ítéletet, hogy az

“megállapította, hogy a kormány nem tudta cáfolni az eljárás során, hogy a rendőrségi fogdán keletkeztek a sértett sérülései. A strasbourgi bíróság szerint továbbá a magyar hatóságok nyomozása nem volt hatékony, és nem vizsgálták meg, hogy a bántalmazásnak volt-e rasszista indítéka.” 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.