Egy szarajevói lakásban találták meg a daytoni békeszerződés egyik példányát

külföld
2017 november 01., 11:06

Szarajevó északi részén, egy férfi lakásában találták meg a bosznia háborút lezáró daytoni egyezmény egyik, eredeti példányát - írja az Inside Sarajevo. Darko Ilić, a szervezett bűnözéssel és súlyos bűncselekményekkel foglalkozó bosznia hivatal vezetője megerősítette meg az RTRS-nek, hogy a dokumentum eredeti. Egy férfit tartóztattak le az ügyben.

A bosznia-hercegovinai békére vonatkozó általános keretmegállapodást Bosznia, Horvátország, Szerbia és Bosznia-hercegovina elnökei 1995 novemberében, a Wright-Patterson Légierő Base közelében írták alá.

Bosznia alkotmánya valójában ennek a szerződésnek az egyik melléklete. 

Az eredeti dokumentum, amelyet a boszniai delegáció hazahozott Párizsból, ahol a megállapodást hivatalosan 1995 decemberében írták alá, legalább 2008 óta elveszett. A francia külügyminisztérium a következő évben hiteles másolatot küldött a megállapodásról.

Idén augusztusban Szerbia külügyminisztere azt mondta, ők is elvesztették a szerződés eredeti példányát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.