A kormány fizetne azért, hogy Magyarországra hozzák a János Pál pápa szobráról leszerelt, francia keresztet

POLITIKA
2017 november 02., 11:27
comments 225

A francia Államtanács tíz évig tartó vita után mondta ki, hogy el kell távolítani a keresztet a Ploërmelben álló II. János Pál pápa szobrának tetejéről, mert az sérti az állam és az egyház szétválasztásáról szóló 1905-ös törvényt. A jogerős ítélet szerint a keresztet az emlékműről 6 hónapon belül el kell távolítani, különben az egész emlékművet elbontják. A döntés ellen a lengyel kormány is tiltakozott. 

photo_camera Fotó: DAMIEN MEYER/AFP

Az ügyet meglovagolva Szijjártó Péter csütörtökön bejelentette, hogy a magyar kormány állná a felmerülő költségeket, és vállalná az adminisztrációs terheket annak érdekében, hogy II. János Pál pápa szobráról az eltávolításra ítélt keresztet Ploermel városából Magyarországra lehessen szállítani, amennyiben a franciaországi település vezetése hozzájárul ehhez. A párizsi nagykövetségen keresztül megkeresték a bretagne-i kisváros önkormányzatát, választ azonban egyelőre nem kaptak tőlük. 

Bár a keresztért Csepel nevében már Németh Szilárd is bejelentkezett, Szijjártó szerint azt a budaörsi Szent Benedek Általános Iskola és Középiskola kapná meg.

Ugyanakkor nem biztos, hogy a francia település csak úgy elengedné a keresztet,  Ploermel polgármestere inkább egy olyan megoldáson gondolkodik, ami átminősítené a város főterének státuszát úgy, hogy ezt ne tekintsék köztérnek. Ezzel megfelelne annak a követelménynek, hogy a város köztereinek világi jellege legyen, amire a bírósági döntés is hivatkozott. (Telegraph/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.