Hiába vallotta be maga a polgármester hangfelvételen, hogy túláraztak, a NAV-nyomozók valahogy nem találtak túlárazást

politika
2017 november 02., 09:47
comments 131

Szimbolikusnak számító ügyben szüntette meg a nyomozást a NAV, és ez a tény bizonyos értelemben ijesztőbb, mint maga a bűncselekmény, aminek az ügyében nyomoztak.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke és EU-pénz-ügyi tényfeltárója egyértelmű, de legalábbis annak látszó üggyel kezdte meg 2016 januárjában a Korrupcióinfó névre keresztelt sajtótájékoztató-sorozatát, ami minden héten egy-egy olyan konkrét esetet mutat be azóta is, ahol gyaníthatóan törvénytelenül használtak fel EU-pénzeket.

Az eset egy óvoda felújítását jelentette Szekszárdon. Úgy volt, hogy a projektet 85 százalékban támogatja az EU, és a városnak 15 százalékot kell betennie. Hadházynak - aki az ügy idején helyi önkormányzati képviselő volt - hangfelvétele volt arról, hogy a fideszes Ács polgármester arról beszél a képviselőtársainak, hogy az óvódafelújításra kiírt közbeszerzés szándékosan túl lesz árazva. Méghozzá azért lesz túlárazva, mert így a nyertes vállalkozó vissza tud adni annyi pénzt, hogy a város abból fizethesse ki az önrészt.

Ács Rezső a felvételen később arról is beszélt a többieknek, hogy ez nem egyedi eset, hanem így, a túlárazásra és a visszaosztásra épül az EU-pályzatok rendszere Magyarországon. Többek között azt mondta, hogy:

A pályázati rendszer ma így működik Magyarországon. Lejön, és azt mondja, hogy én kompletten megcsinálom neked, megnyerem neked, de én hozok mindent. És ha nem, akkor megyek egy várossal odébb. Mert van egy kvótám, amit én eloszthatok, és ha nem, akkor megyek egy várossal odébb. Zárt ajtók mögött sajnos ez van.

A közbeszerzést ezek után ráadásul annak ellenére írták ki túlárazva, hogy a feltételek változtak, és az EU végül 85 helyett a költségvetés 100 százalékát állta.

Miután maga a kiíró ismerte el, hogy túláraz, a naiv ember azt hinné, hogy Hadházy feljelentése után az ügy minimum a vádemelésig el fog jutni.

Hát nem. A politikus ma jelentette be, hogy megkapta a nyomozást lezáró határozatot a NAV-tól. (Ez cikkünk alján olvasható három részletben.) Amiben több meghökkentő elem és egy igazi duplacsavaros poén is található.

A meghökkentő az, hogy 

1.) a papírokból kikövetkeztethetően ki sem hallgatták azokat a szekszárdi városvezetőket, akik a hangfelvételen olyanokról beszélnek, hogy 

– Jó, de a lényeg az, hogy ezzel az árral találunk olyan kivitelezőt, aki meg fogja csinálni úgy, hogy nem kell közben fizetnünk. Elég neki akkor fizetni, ha megvan a pályázati pénz. Tehát nem kell megfinanszíroznunk.

– Túl van árazva?

– Igen.

2.) a nyomozás próbálkozás szinten sem foglalkozott azzal az alapkérdéssel, hogy miközben a kérdéses időben egy földszintes, lapostetős épület négyzetméterenkénti építési költsége 200 ezer forint körül volt, ez itt 380 ezerre jött ki végül.

De a duplacsavar mindent visz. 

A nyomozók ugyanis még ezzel a hozzááállással is találtak összesen nagyjából 1,5 millió forint olyan túlárazást, amit ők maguk is túlárazásnak neveznek saját határozatukban. Például irreális mennyiségű betonacélt írtak bele a költségvetésbe. De amiről a végén egy igazán meghökkentő fordulattal egyszerűen annyit mondanak, hogy nem számít, mert véletlenül, puszta tévedésből voltak rossz számok odaírva. Nem viccelek, ezt írják a végén:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.