A Ferrari 2020 után otthagyhatja a Forma-1-et

2017 november 3., péntek 13:12
114

Sergio Marchione, a Ferrari elnök-vezérigazgatója szerint a gyár kivonulhat a Forma-1-ből 2020 után, ha a szabályokat az érdekeikkel ellentétesen változtatják meg.

Azt mondta, bár ők is támogatják a költségcsökkentésre vonatkozó terveket, van néhány olyan terv tárgyalás alatt, amiknek az elfogadása arra sarkallná a gyártót, hogy más sorozatban méresse meg magát.

„A Forma-1 a DNS-ünk része a sorozat születése óta, de ha gyökeresen megváltoztatják a játszóteret, akkor mi ott már nem szeretnénk játszani”

– utalt arra, hogy a Ferrari az egyetlen olyan istálló, ami a kezdetek (1950) óta tagja a világbajnokság mezőnyének. A csapat ezalatt 228 futamgyőzelmet, 16 konstruktőri és 15 egyéni vb-címet ért el.

A sportágat január óta irányító Liberty Media azt szeretné, ha az erőviszonyok fokozatosan kiegyenlítettebbé válnának, ezért a költségeik csökkentésére köteleznék a csapatokat, és a bevételeket is új módszer szerint szeretnék elosztani 2020 után. Azért 2020 után, mert addig érvényes a csapatok, a Nemzetközi Automobil Ügynökség (FIA) és a vb-t szervező cég közötti megállapodás, az ún. Concorde-szerződés, ami a pénzek elosztása mellett arról is rendelkezik, milyen csapatok indulhatnak a sorozatban.

Kimi Raikkönen 2015-ben a Hungaroringen Fotó: Andrej Iskovic / AFP

„Teljesen világos, hogy ha nem olyanok lesznek a körülmények, amikkel a saját márkánk pozícióját, különleges megítélését tudjuk erősíteni, akkor nem fogunk indulni” – mondta az elnök.

A FIA és az F1 vezetői kedden, Párizsban tárgyaltak a Forma-1 hosszú távú jövőjéről, és a vezetőség itt állt elő azzal az ötlettel, hogy – a kis csapatok esélyeit támogatva – ne legyen nagy anyagi különbség az istállók között. A következő egyeztető ülés jövő kedden lesz. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt