A globális felmelegedés elrontja a maratonjainkat

Egy kutatás, amiben 4,7 millió maratoni befutó idejét elemezték, kimutatta, hogy a hőmérséklet kifejezetten nagy hatással van a futók idejére. Az elemzéshez az elmúlt 20 év több mint 900 maratoni futóversenyéről érkezett adatokat használtak fel, és kimutatták, hogy a futók 4 és 10 Celsius fokos hőmérséklet között teljesítenek a legjobban.

Ehhez képest például most vasárnap a híres New York Maratonon kb. 16 fokos hőmérsékletet jeleznek előre, ami a felmérés adatai szerint

egy átlagos futó idejéhez 12,5 percet fog hozzáadni.

A hőmérsékletnövekedés ráadásul nem lineárisan rontja a teljesítményt: míg a 4-10 fok közötti tartományban mért időkhöz képest az 10-15-ös tartományban átlagosan 5 perccel romlanak a célidők, addig 21 és 26 fok között már 19-cel, 26 és 31 fok között pedig már 33 perccel.

A hőmérséklet a hobbifutókra van a legnagyobb hatással, de zavarja a profikat is: ha a maratoni időket kiigazítanánk a hőmérséklettel, a férfi világcsúcsban is lennének változások. Ez a hatás azonban a férfiaknál erősebb, a profi női futóknál nem ennyire jelentős.

Éppen ezért a globális felmelegedés is befolyásolja a hosszútávú futóversenyeket, elképzelhető például, hogy a New York Maratont a jövőben egyre később kell majd tartani ahhoz, hogy nagyobb eséllyel legyen a futóknak kedvező a hőmérséklet. Ezen kívül arra is nagy esély van, hogy egyre jobb időket futnak majd olyan versenyeken, amiket kedvezőbb éghajlatú helyeken tartanak. A New York Times szerint például nem lenne meglepő a montréali maraton felfutása sem. (New York Times)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.