A globális felmelegedés elrontja a maratonjainkat

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Egy kutatás, amiben 4,7 millió maratoni befutó idejét elemezték, kimutatta, hogy a hőmérséklet kifejezetten nagy hatással van a futók idejére. Az elemzéshez az elmúlt 20 év több mint 900 maratoni futóversenyéről érkezett adatokat használtak fel, és kimutatták, hogy a futók 4 és 10 Celsius fokos hőmérséklet között teljesítenek a legjobban.

Ehhez képest például most vasárnap a híres New York Maratonon kb. 16 fokos hőmérsékletet jeleznek előre, ami a felmérés adatai szerint

egy átlagos futó idejéhez 12,5 percet fog hozzáadni.

A hőmérsékletnövekedés ráadásul nem lineárisan rontja a teljesítményt: míg a 4-10 fok közötti tartományban mért időkhöz képest az 10-15-ös tartományban átlagosan 5 perccel romlanak a célidők, addig 21 és 26 fok között már 19-cel, 26 és 31 fok között pedig már 33 perccel.

A hőmérséklet a hobbifutókra van a legnagyobb hatással, de zavarja a profikat is: ha a maratoni időket kiigazítanánk a hőmérséklettel, a férfi világcsúcsban is lennének változások. Ez a hatás azonban a férfiaknál erősebb, a profi női futóknál nem ennyire jelentős.

Éppen ezért a globális felmelegedés is befolyásolja a hosszútávú futóversenyeket, elképzelhető például, hogy a New York Maratont a jövőben egyre később kell majd tartani ahhoz, hogy nagyobb eséllyel legyen a futóknak kedvező a hőmérséklet. Ezen kívül arra is nagy esély van, hogy egyre jobb időket futnak majd olyan versenyeken, amiket kedvezőbb éghajlatú helyeken tartanak. A New York Times szerint például nem lenne meglepő a montréali maraton felfutása sem. (New York Times)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.