A globális felmelegedés elrontja a maratonjainkat

természet
2017 november 04., 11:20
comments 121

Egy kutatás, amiben 4,7 millió maratoni befutó idejét elemezték, kimutatta, hogy a hőmérséklet kifejezetten nagy hatással van a futók idejére. Az elemzéshez az elmúlt 20 év több mint 900 maratoni futóversenyéről érkezett adatokat használtak fel, és kimutatták, hogy a futók 4 és 10 Celsius fokos hőmérséklet között teljesítenek a legjobban.

Ehhez képest például most vasárnap a híres New York Maratonon kb. 16 fokos hőmérsékletet jeleznek előre, ami a felmérés adatai szerint

egy átlagos futó idejéhez 12,5 percet fog hozzáadni.

A hőmérsékletnövekedés ráadásul nem lineárisan rontja a teljesítményt: míg a 4-10 fok közötti tartományban mért időkhöz képest az 10-15-ös tartományban átlagosan 5 perccel romlanak a célidők, addig 21 és 26 fok között már 19-cel, 26 és 31 fok között pedig már 33 perccel.

A hőmérséklet a hobbifutókra van a legnagyobb hatással, de zavarja a profikat is: ha a maratoni időket kiigazítanánk a hőmérséklettel, a férfi világcsúcsban is lennének változások. Ez a hatás azonban a férfiaknál erősebb, a profi női futóknál nem ennyire jelentős.

Éppen ezért a globális felmelegedés is befolyásolja a hosszútávú futóversenyeket, elképzelhető például, hogy a New York Maratont a jövőben egyre később kell majd tartani ahhoz, hogy nagyobb eséllyel legyen a futóknak kedvező a hőmérséklet. Ezen kívül arra is nagy esély van, hogy egyre jobb időket futnak majd olyan versenyeken, amiket kedvezőbb éghajlatú helyeken tartanak. A New York Times szerint például nem lenne meglepő a montréali maraton felfutása sem. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.