Két, Putyinhoz köthető orosz állami intézet pénzelte a Twittert és a Facebookot Trump vejének üzlettársán keresztül

Több 444 videó?
Szeretném

A New York Times és a Guardian a Panama-iratokkal kapcsolatban frissen kiszivárgott dokumentumok alapján arról ír, hogy két, Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz köthető orosz állami intézet fektetett be a Twitterbe és a Facebookba Donalt Trump vejének, Jared Kushnernek egy üzlettársán keresztül.

Donald Trump vejével, bizalmasával, külpolitikai főtanácsadójával, mindenesével, Jared Kushnerrel.Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A befektetést az a Jurij Milner orosz technológiai mágnás intézte, akinek érdekeltsége van egy cégben, aminek egyik tulajdonosa Jared Kushner, Trump veje és fehér házi tanácsadója.

Alexander Vershbow, aki Bill Clinton alatt a NATO-nál, George W. Bush alatt pedig Oroszországban volt amerikai nagykövet, azt mondta, az érintett orosz állami intézetek „Putyin politikai céljainak eszközei”, és az amerikai demokrácia és nyilvánosság zavarására Moszkva részéről „egyértelműen volt egy nagyobb terv, annak ellenére hogy Putyin ezt visszautasítja”.

A Guardian azt írja, Milner szerint a Facebook és a Twitter nem volt tisztában azzal, hogy az államilag irányított orosz Gazprom meghosszabbított pénzügyi karjaként emlegetett VTB Bank adta a pénzt, Jared Kushner szóvivője pedig nem akarta kommentálni a hírt.

Az iratok szerint 2011-ben a VTB a Twitter egyik 191 millió dolláros befektetését pénzelte akörül, amikor a Gazprom Investholding támogatott egy átláthatatlan offshore-céget, ami cserébe 1 milliárd dollárnyi Facebook-részvényt vett. Milner azt állítja, az üzletek egy kis részét tették ki a befektetési portfóliójának, ráadásul akkor még az amerikai-orosz viszonyok jobbak voltak.

A felfedezés újabb kérdéseket vethet fel az amerikai politikában jelen lévő, állítólagos orosz befolyást illetően, illetve azzal kapcsolatban, hogy a legnagyobb közösségi oldalak hogyan befolyásolták a 2016-os amerikai elnökválasztást. Elképzelhető, hogy a Twitternek és a Facebooknak majd részletesen el kell számolniuk az amerikai elnökválasztás előtti aktivitásukkal. (Guardian)