Gáspár Győző visszakerült a NAV adóslistájára

gazdaság
2017 november 06., 09:38
comments 23

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette harmadik negyedéves adóslistáját, amire 24,3 millió forint adóhiánnyal, valamint 34,1 millió forint bírság- és kamattartozással visszakerült Gáspár Győző is. Vele és társaival szemben 50 milliós költségvetési csalás gyanújával nyomoz a NAV, és az áprilisi házkutatások során a Gáspárékhoz köthető címeken luxusautót, aranyékszereket és pénzt foglaltak le. A nyomozás egyik gyanúsítottja sajtóhírek szerint a család román cégének bankszámlájáról 50 millió forintot magára költött, ezért neki még sikkasztás miatt is felelnie kell.

A negyedévente közzétett adóslistán egyébként azok szerepelnek, akiknél a NAV jelentős adótartozást állapított meg, magánszemélyeknél 10, cégeknél 100 millió forint felettit. A listán szereplő 90 magánszemélytől és cégtől összesen 13,5 milliárd forint adót követel az adóhivatal, továbbá 14 milliárd forintnyi bírságot és kamatot.

A legnagyobb tartozást felhalmozó cégek főként nagykereskedelemmel foglalkoznak, a napi.hu szerint van köztük fém és érc, gabona, zöldség és gyümölcs, cukor és édesség, számítógép-szoftver és irodagép, valamint vegyes termékkörű ügynöki nagykereskedelmet folytató vállalkozás is.

A lista első és 20. helyén álló, fém és érc nagykereskedelemmel foglalkozó Best Master Kft.-n például összesen 2,5 milliárd forintot követel NAV. A céget 2011-ben alapította a debreceni Bóna Sándor, és működésének elején még több milliárdos árbevétellel működött, eredménye azonban nem volt túl magas. 2014-től azonban már nincs elérhető beszámolója sem a cégnek, és a tartozások miatt egyre több végrehajtás indult a vállalkozás ellen.

Nagyon hasonló a Compact Holding nevű cég története is, ettől a vállalkozástól kamatokkal együtt összesen 2,6 milliárdot hajtana be az adóhatóság. A vegyestermékkörű nagykereskedelemmel foglalkozó cég kezdetben szintén milliárdos árbevételeket könyvelt, 2014-ben azonban ők is leálltak a beszámolók közzétételével, 2015-ben pedig tulajdonost is váltottak, most egy romániai lakhelyű személy szerepel a könyvekben. Az előző tulajdonos egy Szlovákiában bejegyzett cég volt.

A magánszemélyek közül az 1983-as születésű Szabó László a rekorder, összesen 1,2 milliárdos tartozással. Ebből ebből 393 millió forint az adóhiány és 817 millió forint a bírság meg a kamat. Szabó egy rakás vállalkozásban volt már ügyvezető és/vagy tulajdonos, de a napi.hu szerint ezek többsége felszámolással vagy kényszertörléssel megszűnt, vagy jelenleg is folyamatban van a megszüntetésük.

Ezeken kívül a listán szerepelnek olyan cégek is, amik alapításuk után rögtön kiugró bevételeket könyveltek el, eredményük azonban nem nagyon volt, és rögtön a csillagászati összegű beszámolók leadása után el is kezdtek bedőlni. Ilyen a 2015-ben számítógép, szoftver és irodagép nagykereskedelmére alapított Szem-Ton Kft. is, ami első félévében 3,4 milliárd forint nettó árbevételt ért el, de eredményt nem, csak 3 milliós veszteséget könyvelt el. A cég 2016-ban már nem adott le mérleget. (via napi.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.