Húszezer náci New York közepén: valószínűtlen videó az 1939-es nagygyűlésről

Történelem
2017 november 06., 12:36
comments 159

„Először az döbbentett meg, hogy egy ilyen rendezvény létrejöhetett New York szívében. Olyan volt, mintha az Alkonyzóna egyik részét nézném, de ez nem sci-fi, hanem valódi archív felvétel. Hátborzongatóan ismerősnek éreztem” – nyilatkozta az Atlanticnek Marshall Curry, Oscar-díjra nevezett dokumentumfilmes.

A néhány hónappal a II. világháború kitörése előtt, 1939. február 20-án megrendezett nagygyűlés a German American Bund nevű náci szervezet tevékenységének csúcspontja volt. A Madison Square Gardenben tartott rendezvényen 20 ezren hallgatták Fritz Julius Kuhnt, ahogy a New Dealt viccesen Jew Dealnek nevezi, az elnököt pedig úgy zsidózza, hogy Frank D. Rosenfeldként emlegette. A molinókon a horogkeresztek mellett George Washington óriási portréja látható, akit az amerikai nácik az "első fasisztaként" emlegettek.

link Forrás

Az épület előtt 80 ezer antináci tüntető vonult fel, akik közül többen megpróbáltak bejutni az épületbe, és összecsaptak az ezt megakadályozó rendőrökkel.

Marshall Curry úgy döntött, hogy nem klasszikus dokumentumfilmet forgat a sokkoló archív felvételekből, hanem mellőz mindenféle narrációt, és összevág egy 7 perces, feszes rövidfilmet. „Nem didaktikus akartam lenni, hanem provokatív. Bele akartam vetni ezt a történelmi kézigránátot abba a vitába, amely mostanában a fehér felsőbbrendűségről folyik ebben az országban.”

A dokumentumfilmes szerint a felvételek annyira erősek, hogy minden iskolában mutogatni kellene őket, de az amerikaiak eddig próbáltak nem tudomást venni róluk, annyira ijesztő és szégyenteljes szembesülni vele, hogy ez is az történelmük része.

(Atlantic, Mashable)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.