Ilyen még nem volt: megtanult delfinül egy beluga

Megtanult palackorrú delfinül az a beluga, ami sokáig élt egy raj delfin közelében - állítja egy friss kutatás.

Palackorrú delfin és belugaFotó: Anton Denisov/RIA Novosti

A négy éves beluga 2013-ban került a Krím-félszigeten található Koktebel delfináriumba, ahol eleinte nem tudott kommunikálni a vele egy medencében lévő palackorrú delfinekkel.

Néhány hónappal később viszont elkezdte másolni a delfinek jellegzetes, sípoló hangjelzéseit. Tudósok azt állítják, ez az első eset, hogy egy állat bizonyíthatóan megpróbáljon egy másik faj egyedeivel kommunikálni.

„Két hónappal a beköltözése után azt tapasztaltuk, hogy a beluga elkezdte utánozni a delfinek nyelvét, miközben egyre kevésbé használta a belugákra jellemző hangokat” 

- mondta az esetet vizsgáló orosz kutatócsoport egyik munkatársa.

Ugyanakkor fordítva nem működött a dolog, ahogy embereknél is megszokott, a kisebbség idomult a többségi kultúrához, és nem fordítva. A palackorrúak mindössze egyetlen egyszer szólaltak meg belugául, pedig a kutatók több mint 90 órányi hangfelvételt készítettek a medencében.

A delfinek egyébként az elején még féltek a nagyobb testű belugától, de a közös nyelv megtalálása után már a palackorrúak borjai is mernek mellette úszni. (Telegraph)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.