Ilyen még nem volt: megtanult delfinül egy beluga

ÁLLAT
2017 november 6., 12:56
comments 125

Megtanult palackorrú delfinül az a beluga, ami sokáig élt egy raj delfin közelében - állítja egy friss kutatás.

photo_camera Palackorrú delfin és beluga Fotó: Anton Denisov/RIA Novosti

A négy éves beluga 2013-ban került a Krím-félszigeten található Koktebel delfináriumba, ahol eleinte nem tudott kommunikálni a vele egy medencében lévő palackorrú delfinekkel.

Néhány hónappal később viszont elkezdte másolni a delfinek jellegzetes, sípoló hangjelzéseit. Tudósok azt állítják, ez az első eset, hogy egy állat bizonyíthatóan megpróbáljon egy másik faj egyedeivel kommunikálni.

„Két hónappal a beköltözése után azt tapasztaltuk, hogy a beluga elkezdte utánozni a delfinek nyelvét, miközben egyre kevésbé használta a belugákra jellemző hangokat” 

- mondta az esetet vizsgáló orosz kutatócsoport egyik munkatársa.

Ugyanakkor fordítva nem működött a dolog, ahogy embereknél is megszokott, a kisebbség idomult a többségi kultúrához, és nem fordítva. A palackorrúak mindössze egyetlen egyszer szólaltak meg belugául, pedig a kutatók több mint 90 órányi hangfelvételt készítettek a medencében.

A delfinek egyébként az elején még féltek a nagyobb testű belugától, de a közös nyelv megtalálása után már a palackorrúak borjai is mernek mellette úszni. (Telegraph)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt