Bürokratikus hiba miatt vehette meg a mészárláshoz használt fegyvert a texasi tömeggyilkos

bűnügy
2017 november 07., 07:12
comments 100

Nem is tarthatta volna legálisan a vasárnapi texasi mészárláshoz használt fegyverét Devin P. Kelley, derült ki hétfőn. Kelley korábban az amerikai légierőnél szolgált, és még a légierő katonájaként ítélték el családon belüli erőszak miatt. Kelley 2010-ben támadt előző nejére és csecsemő mostohagyermekére, aki koponyatörést szenvedett a bántalmazástól. De ezt a légierő, mint azt hétfőn hivatalosan is beismerték, elfelejtette lejelenteni a szövetségi adatbázisokba.Ha megtették volna, akkor Kelley nem vásárolhatta volna meg a fegyvereit.Hétfői közleménye szerint a légierő vizsgálatot kezdett a történtek feltárására. Ennek során azt is vizsgálják, hogy vannak-e más esetek, amiket elfelejtettek lejelenteni.

Kelley-nek a 2010-es eseten túl is volt erőszakos ügye, nemi erőszak gyanújával nyomoztak ellene, bár végül vádat nem emeltek. Az, hogy abban az ügyben ki volt az áldozat, a rendelkezésre álló dokumentumok alapján nem világos.

Nem ez az egyetlen pont, ahol a 2010-es eset kapcsolódik a vasárnapi vérengzéshez. A nyomozás adatai szerint Kelley talán az elhidegült neje - nem a 2010-es áldozat - és a neje családja iránt érzett gyűlöletből ölt. Kelley Danielle nevű nejének anyja annak az Első Baptista Templomnak a tagja, ahol Kelley lövöldözött. Freeman Martin, a texasi közbiztonsági minisztérium egyik szóvivője szerint "tudjuk, hogy küldött fenyegető üzeneteket", de nem bocsátkozott részletekbe. Csak annyit mondott, hogy "ez nem faji motivációjú volt, nem vallási alapú. Ez egy családi viszály folytatása volt". (Via BBC, The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.