Már négy halottja van a dámóci mérgezéseknek

Két ember vesztette életét kedden a miskolci megyei kórházban a dámóci mérgezések miatt, ezzel négyre emelkedett a halálos áldozatok száma. A kórházban még négy áldozatot ápolnak.

A mentők pénteken jelezték, hogy Dámócról mérgezés gyanújával kellett több embert is kórházba szállítaniuk. Keddig egy idős nő és egy 14 éves fiú vesztette életét, a gyanú szerint egy ellenőrizetlen összetételű szeszes italból ittak.

Tiba Sándor, a miskolci megyei kórház főigazgatója szerint metil-alkoholt ihattak, ezt a szervezet előbb formaldehiddé, majd hangyasavvá bontja. Mindkettő sejtméreg, a vese, a máj, a tüdő és az idegrendszer sejtjeit károsítják.

A rendőrség már őrizetbe vett két gyanúsítottat, egy dámóci férfit, akitől az áldozatok vették az italt, és egy lácacsékei férfit, akitől a gyanú szerint származhatott a mérgező ital. A település polgármestere, Tömös Béla Gyuláné, bár maga úgy gondolja, hogy a dámóciak általában nem vásárolnak gyanús eredetű szeszes italt, a rendőrség kérésére körbejárta a falut, és mindenkit figyelmeztetett, hogy ne vegyenek ilyen italokat, ha pedig már vettek és ittak is belőle, forduljanak orvoshoz.