Mindjárt lehívjuk a paksi hitel első részletét

gazdaság
2017 november 07., 14:38

Magyarország órákon belül lehívja a paksi hitel első részletét az oroszoktól - jelentette be Aszódi Attila, a paksi erőmű bővítéséért felelős államtitkár a Portfolio mai energiakonferenciáján.

Akinek eddig nem volt világos, hogy mekkora anyagi terhet vállalt ezzel a Fidesz-kormány, annak plasztikus példa, hogy erre az első hitelrészletre pusztán a tervezés első fázisában felmerült költségek fedezése végett van szükség, tehát nemhogy építkezésről, de a felvonulási épületek felhúzásáról sincs még szó, de a kérdéses összeg máris 98 millió euróra, vagyis több, mint 30 milliárd forintra rúg. Ez önmagában 4-5 kisebb vagy 2 nagyobb magyar stadion ára.

A 30 milliárdot napokon belül kifizetik a beszállító cégeknek. Aszódi emlékezetett arra, hogy a számlákon szereplő összegek 80 százalékát az orosz hitelből, 20 százalékát pedig magyar forrásból fizetik. Vagyis ehhez a 30 milliárdhoz, amit egyszer majd vissza kell pengetnünk, még hozzájön több, mint 7 milliárd forintnyi azonnal kifizetendő közpénz. (via Portfolio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.