Nagyon meglepő ítéletet hozott a Kúria a Kolosy téri motorosgázolás ügyében

2017 november 7., kedd 12:39

Bűncselekmény hiányában minden vádpont alól felmentette Dr. Katona Andreát a Kúria. Katona 2012. december 7-én sodort el egy motort a Kolosy térnél, a motor két utasa közül az egyik belehalt a sérüléseibe.

A bíróság jogos védelmi helyzetnek minősítette az esetet, ugyanis Katona azért vette üldözőbe a motorosokat, mert azok korábban a Zsigmond térnél a kocsija ablakát betörve ellopták a táskáját.

Katonát első fokon közúti veszélyeztetés és rongálás miatt egy éves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, ezt a büntetést a Fővárosi Törvényszék másodfokon halált okozó közúti veszélyeztetés miatt két év felfüggesztett börtönre súlyosbította, a Kúria viszont minden vádpontban felmentette a vádlottat.

Kónya István tanácselnök jelenleg indokolja az ítéletet, így azt még nem tudni, hogyan jutott erre a döntésre. Némi támpontot ad, hogy az első fokon eljáró bíróság az egy ember halálához mérten szintén rendkívül enyhe ítéletét azzal indokolta, hogy jogos védelmi helyzet állt fennt, mert Katonának "reális esélye volt rá, hogy visszaszerezze a táskáját".

A perben másodrendű vádlott volt a motor vezetője, őt segítségnyújtás elmulasztása miatt másodfokon egy év két hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A balesetben egy harmadik, teljesen vétlen jármű vezetője is súlyosan* megsérült. (Via Zoom)

*Az ítéletről beszámoló Zoom tudósításában a vétlen autóst a baleset legsúlyosabb sérültjeként jellemezték. Ezt értettem félre úgy, hogy a vétlen sofőr súlyos sérüléseket szenvedett, de  Dr. Katona Andrea cikkünk megjelenése után arról tájékoztatott, hogy a férfi nem szenvedett 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérülést. Elnézést kérek a hibáért.