23 millió forint négy szőnyegért? Matolcsy megindokolta!

„Ön szerint helyes, hogy az MNB alapítványa 23 millió forintot költött négy gyapjúszőnyegre?” - kérdezte a szocialista Bárándy Gergely a jegybank elnökétől. Matolcsy György pedig nem mismásolt, válaszolt, és megvédte a vásárlást. A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint

  • a szőnyegek az Úri utca 21-be kerülnek, ami egy "800 éves múltra visszatekintő épület", tehát "az épületnek mind a múltjához és jelenéhez, mind az unikális közgazdász-képzéshez méltó berendezési tárgyakkal kell rendelkeznie."
  • A négy gyapjúszőnyeget az Art-Kelim Békésszentandrási Szőnyegszövő és Kereskedelmi Kft. vették, "mely Magyarországon egyedülálló, kézi csomózású szőnyegeket gyárt." Matolcsy szerint 

"a magyar kézi szőnyegszövési szakmakultúra fennmaradását jelenleg alapjaiban veszélyezteti a szőnyegszövők kiöregedése és az utánpótlás hiánya, valamint a gépi gyártás elterjedése. Ipartörténeti jelentősége van annak, hogy ez a tradíció Magyarországon fennmaradjon. Az Alapítvány a Békésszentandrási szőnyegek megrendelésével támogatja a hazai kézműipart, a kézi szőnyegszövés szakmakultúrájának fennmaradását támogatja."

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.