A spanyol alkotmánybíróság megsemmisítette a katalán függetlenségi nyilatkozatot

"Súlyos támadás a jogállam ellen" - indokolta a madridi alkotmánybíróság szerdai határozatát, ami megsemmisítette a katalán függetlenségi nyilatkozatot. Az október 27-én a katalán parlament által elfogadott javaslatot még aznap megtámadta az alkotmánybíróságon a madridi kormány. A nyilatkozat mellett a Katalónia elszakadását szabályzó, "A jogi átmenet és a köztársaság létrehozásának" törvényét is megsemmisítették szerdán. 

Fotó: JOSEP LAGO/AFP
Fotó: LLUIS GENE/AFP

Függetlenségpártiak egész nap forgalomlassító akciókat tartottak Katalónia-szerte. Közutakat zártak le, síneket foglaltak el, Barcelona főpályaudvarának forgalmát is megbénították. A "Szabadságot a politikai foglyoknak!", "Megvédjük a köztársaságot!" transzparensekkel felvonuló tiltakozók a hatóságok szerint több mint 60 közúton okoztak fennakadásokat a nap folyamán. 

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.