Az ELTE egyik dékánját is kirúgták szexuális zaklatás miatt

bűnügy
2017 november 08., 12:18
comments 249

Az egyetem Központi Etikai Bizottsága etikai eljárást folytatott le egy vezető státuszú oktatóval szemben - írja honlapján az ELTE. A vizsgálat egy adminisztratív munkakörben dolgozó munkatárs bejelentése után indult, és a végére 

"megállapítást nyert, hogy a panaszolt vezető státuszú oktató súlyos etikai vétségeket követett el, mert az ELTE Etikai Kódexben tiltott cselekményeket, magatartásokat tanúsított. A panaszossal szemben visszaélt valós hatalmi helyzetével, megsértette a panaszos emberi méltóságát és az egyenlő bánásmód követelményét. A folyamatos és megengedhetetlen testi közeledés, a szexuális tartalmú verbális és fizikai megnyilvánulások (anélkül is, hogy azok kifejezetten erőszakosak lettek volna) a panaszosban félelmet és szégyenérzetet kelthettek. A panaszos munkahelyi hierarchiában betöltött helye, a panaszolttal fennálló munkahelyi alárendelt pozíciója, illetőleg a munkahelyével szembeni lojalitása megnehezítették a panaszolttal szembeni közvetlen hatékony fellépését, amit a panaszolt kihasznált."

Mikonya György
photo_camera Mikonya György Forrás: Wikipédia

Az etikai bizottság a bejelentéstől számított 27 napon belül lefolytatta az eljárást, amelynek érdemi része - mint azt külön hangsúlyozzák - a külföldön és Magyarországon kirobbant zaklatási botrányok előtt lezárult. A bizottság most meghozta a határozatát, amelyet közölt az érintett felekkel: 

"a legsúlyosabb etikai szankciókat alkalmazta a panaszolttal szemben. Az ELTE rektora pedig munkáltatói jogkörében eljárva, azonnali hatállyal megszüntette a vezető státuszú oktató közalkalmazotti jogviszonyát."

Bár az ELTE nem nevezi meg az oktatót, de az Indexnek és a hvg.hu-nak már korábban többen elmondták, hogy a Tanító- és Óvóképző Kar dékánjáról, Mikonya Györgyről van szó. A neve mára el is tűnt az intézmény honlapjáról.

A hvg.hu szerint nem elszigetelt esetről volt szó, többeknek vannak meredek történeteik Mikonyáról. A lapnak sikerült beszélni "egy nevét egzisztenciális okokból nem vállaló oktatóval, aki elsírta magát, amikor a zaklatásról kérdeztük". 

"Ez nem hatalommal való visszaélés, hanem zaklatás és erőszak"

– mondta a nő, aki szintén beszámolt arról, hogy leteperték egy kanapéra, fogdosták és puszilgatták, szabadulni csak nehezen tudott.

UPDATE:

Délutáni közleményében már az ELTE is megnevezte Mikonyát:

A Központi Etikai Bizottság elrendeli dr. Mikonya György dékán személyének, az elkövetés tényének, valamint a meghatározott szankcióknak az Egyetem honlapján történő nyilvánosságra hozatalát.

(Via ELTE, Index, hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.