Már szakmunkás vizsga sem kell, bevezeti a gyorstalpaló képzéseket a kormány

Fizikai dolgozókból van a legnagyobb hiány a hazai munkaerőpiacon, de nincs elég szakképzetlen fizikai dolgozó sem, mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkár szerdán Debrecenben. 

'Az eddigi kínálatvezérelt szakképzés helyett a keresletvezérelt szakképzést kell bevezetni, ami azt jelenti, hogy szorosabb kapcsolatokat kell kialakítani a munkaerőpiac vállalkozói oldalával,"

tette hozzá. Cseresnyés bejelentette: kedden benyújtották a parlamentnek a szakképzési- és felnőttképzési törvény módosítását, ami bevezeti az úgynevezett rész-szakképzést, vagyis adott esetben nem kell egy egész szakmát megtanulni, csupán egy-egy modult, amire éppen szüksége van a gazdasági szereplőknek. Később több ilyen modulból felépíthető a teljes szakma, mondta az államtitkár. Példáként elmondta:

ha egy vállalkozásnak ívhegesztőre van szüksége, erre néhány hónap alatt ki lehet képezni a munkavállalót, nem kell végigtanulnia három évig az összes hegesztési formát, amit persze később elsajátíthat.

(MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.