WC-papírral dobálták a román kormányt

külföld
2017 november 08., 21:58
comments 56

A szakszervezetek kifogásai ellenére szerdai ülésén elfogadta a román kormány a jövő évi járulék- és adóintézkedéseket. A bukaresti kabinet döntése szerint a jelenlegi 16-ról 10 százalékra csökken januártól a jövedelemadó Romániában. Ezzel egy időben 

a munkavállalókra hárítanak minden társadalombiztosítási járulékot.

Jelenleg a romániai munkavállalók bruttó fizetéséből 16,5 százalék társadalombiztosítási járulékot vonnak le, ez jövőre 35 százalékra emelkedik. A munkáltató mostani 22,75 százalék helyett csak a bruttó bér 2,25 százalékát kell befizetnie egy úgynevezett munkabiztosítási alapba.

photo_camera Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

A kalkulációk szerint 

a munkáltatóknak mintegy 20 százalékkal meg kellene emelniük a bruttó béreket ahhoz, hogy az alkalmazottak nettó jövedelme ne csökkenjen.

De erre semmilyen törvény nem kötelezi őket. A kormány döntése után azonnal tüntetés kezdődött a bukaresti Victoria téren. A szervezők azt kérték a tiltakozóktól,

érkezzenek 2-3 tekercs WC-papírral.

A Főtér.ro beszámolója szerint a tekercseket kilenc órakor egyszerre dobták a kormány épülete felé.

photo_camera Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP
photo_camera Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP
photo_camera Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.