456 svéd színésznő kelt ki a zaklatások és a hallgatás kultúrája ellen

külföld
2017 november 09., 17:20
comments 102

Egy svéd napilap fórum rovatában 456 színésznő bírálta csütörtökön a svéd film- és színházi világban elkövetett zaklatásokat, támadásokat és a hallgatás kultúráját.

Az aláírók kikeltek az előadóművészetben a nagy tiszteletnek örvendő Ingmar Bergman filmrendező korszaka óta uralkodó "zsenikultusz" ellen, amely büntetlenül hagyja a zaklatókat, "amíg az alkotásaik komoly művészi értéket képviselnek".

"A zseninek tartott színészeket és rendezőket a szakma támogatja, bármit is követnek el a kollégáik ellen" - írták a színésznők, közöttük Lena Endre (Legjobb szándékok, Millenium), Sofia Helin (A híd) és Ruth Vega Fernandez (Csókolj meg).

"Sztárságuk miatt a zaklatásaiknak soha nem lett következménye" - panaszolták a színésznők a Svenska Dagbladet című napilap fórumában.

Több, szexuális zaklatásról és erőszak kísérletéről - közöttük legalább két megerőszakolásról - szóló névtelen beszámolót is közzétettek az írásban Svédországban és külföldön elismert színészekkel és rendezőkkel kapcsolatban, azok megnevezése nélkül.

Alice Bah Kuhnke kulturális miniszter csütörtökön összehívta a nagy nemzeti színházak: az egykor Ingmar Bergman vezette stockholmi Drámai Színház, a Nemzeti Színház és a Királyi Opera vezetőit.

"Ezek a zaklatások nagyon súlyosak. Valamennyi közintézménynek a legszigorúbb követelményeket kell betartania munkahelyi környezetében" - mondta a miniszter, akinek férje, Johannes Bah Kuhnke színész egyebek mellett A lavina című film főszerepét játssza. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.