A Facebook alapítója a Facebookról: A jóisten tudja, mit tesz a gyerekeink agyával

TECH
2017 november 09., 12:39
comments 206

Sean Parker, a Facebook alapító-elnöke interjút adott az Axiosnak, miután a rákgyógyászattal foglalkozó alapítványa képviseletében előadott egy konferencián. Parker később hosszan beszélt a Facebookról is, és elmondta, hogy a platform létrehozásakor mi járt az alapítók fejében.

Azt mondta, hogy induláskor ugyan nem tudták, hogy ekkorává növi ki magát a Facebook, és nem tudtak kalkulálni ennek minden hatásával sem, azt viszont tudták, hogy a növekedés és az emberek figyelmének minél erősebb lekötése a céljuk. Ez pedig egészen furcsán befolyásolja az emberiség produktivitását is.

„Csak a jóisten tudja, hogyan alakítja ez a gyerekeink agyát”

- mondta a milliárdos, aki azt is elismerte, hogy kezdetektől az volt a ejlesztők célja, hogy a Facebook az emberek minél több idejét és figyelmét elvegye. Ennek érdekében állt fel az egész rendszer, az, hogy időről-időre izgalomlöketekkel, azaz lájkokkal és kommentekkel bombázza a rendszer az egyes felhasználókat, ezért a felhasználók egyre nagyobb aktivitást tolnak a rendszerbe, amitől az még több interakcióval jutalmazza őket.

Ne legyenek illúzióink: ez Parker szerint is pontosan az emberi elme gyengeségeinek kihasználása a növekedés érdekében.

„Ezt én, Mark (Zuckerberg) és Kevin Systrom és értettük. És megcsináltuk így is.”

Az, hogy Parker, látva a Zuckerberg vezette Facebook brutális terjeszkedését eléggé aggódik ahhoz, hogy nyilvánosan ilyeneket hangoztasson, nem kecsegtet sok jóval a jövőre nézve. (Axios)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.