Hiába olvassa le egy algoritmus az érzelmeit az arcáról, a japán jegybankelnök szerint ennyiből még nem lehet rájönni, milyen változtatásokra készül a jegybank

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Haruhiko Kuroda azután beszélt erről, hogy két AI-kutató labor közzétett egy tanulmányt a kutatásukról, melyben mesterséges intelligenciával figyeltették meg a jegybankelnök arcvonásait másodpercre lebontva sajtótájékoztatói során. 

A kutatást, amit a Nomura és a Microsoft kutatói közösen tettek közzé, még a hónap elején mutatták be a Japán Mesterséges Intelligencia Társaság előtt, és arra jutottak ebben, hogy Kuroda arcán látni lehetett a monetáris változtatásokról szóló döntést már hetekkel azelőtt, hogy a jegybank ezt hivatalosan bejelentette volna. 

Fotó: Koichi Nakamura/The Yomiuri Shimbun

Ehhez az algoritmus Kuroda három sajtótájékoztatójáról készült felvételt elemzett ki kockáról kockára, teljesen lebontva és értelmezve a jegybankelnök arcának minden rezdülését. Az esetek többségében Kuroda arckifejezése a tanulmány szerint semleges volt, de a kutatók szerint két esetben is, amikor jelentősebb változás következett a monetáris politikában, a jegybanki találkozót követő sajtótájékoztatón Kuroda arcán dühöt és ellenszenvet véltek felfedezni az algoritmusok. 

Kuroda szerint viszont az ilyen kutatók nem értik a lényeget, mert szerinte ha egyes konkrét indikátorok alapján próbál valaki eldönteni ilyen kérdéseket, akkor az emberek majd elkezdenek annak megfelelően viselkedni, és az előrejelzésekből nem lesz semmi. (Reuters)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.