Hiába olvassa le egy algoritmus az érzelmeit az arcáról, a japán jegybankelnök szerint ennyiből még nem lehet rájönni, milyen változtatásokra készül a jegybank

tech
2017 november 09., 15:02
comments 29

Haruhiko Kuroda azután beszélt erről, hogy két AI-kutató labor közzétett egy tanulmányt a kutatásukról, melyben mesterséges intelligenciával figyeltették meg a jegybankelnök arcvonásait másodpercre lebontva sajtótájékoztatói során. 

A kutatást, amit a Nomura és a Microsoft kutatói közösen tettek közzé, még a hónap elején mutatták be a Japán Mesterséges Intelligencia Társaság előtt, és arra jutottak ebben, hogy Kuroda arcán látni lehetett a monetáris változtatásokról szóló döntést már hetekkel azelőtt, hogy a jegybank ezt hivatalosan bejelentette volna. 

photo_camera Fotó: Koichi Nakamura/The Yomiuri Shimbun

Ehhez az algoritmus Kuroda három sajtótájékoztatójáról készült felvételt elemzett ki kockáról kockára, teljesen lebontva és értelmezve a jegybankelnök arcának minden rezdülését. Az esetek többségében Kuroda arckifejezése a tanulmány szerint semleges volt, de a kutatók szerint két esetben is, amikor jelentősebb változás következett a monetáris politikában, a jegybanki találkozót követő sajtótájékoztatón Kuroda arcán dühöt és ellenszenvet véltek felfedezni az algoritmusok. 

Kuroda szerint viszont az ilyen kutatók nem értik a lényeget, mert szerinte ha egyes konkrét indikátorok alapján próbál valaki eldönteni ilyen kérdéseket, akkor az emberek majd elkezdenek annak megfelelően viselkedni, és az előrejelzésekből nem lesz semmi. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.