Ideiglenesen bezár az egzotikus állatos kávézó, ahol csótányok, bőrbeteg leguán, fagyasztott egerek és véreset pisilő kenguru is volt

Bezár a budai exZOOtic Café, miután kiderült, nem csak az állatok szenvednek a kávézóban, a vendégek sincsenek biztonságban a gyomorforgató higiéniai körülmények miatt. A kávézó elképesztő állapotairól a HVG-nek egy egykori alkalmazott nyilatkozott. A Nébih és az Állategészségügyi Főosztály a cikk nyomán tartott ellenőrzést a helyen és ideiglenesen felfüggesztették a hely működését, írja a HVG.

A konyhában (nem egzotikus látványosságként direkt odavitt) csótányokat, a raktárban nyers csirkeszárnyat és rossz bőrben lévő állatokat találtak. Zárt hulladékzároló helyett egy falra akasztott zsákban tárolták a hulladékot és az élelmiszer-alapanyagok eredetét sem dokumentálták szabályosan. A hely csak akkor nyithat ki újra, ha egy ismételt ellenőrzés során megkapják erre a hatósági hozzájárulást.

Kígyóknak fagyasztott egér, embereknek fagyasztott hamburgerhús sorakozott közvetlenül egymás mellett a hűtőben.Forrás: hvg.hu

A HVG-nek nyilatkozó volt alkalmazott csak egy hónapig dolgozott a kávézóban, de elsősorban nem a higiéniai körülmények miatt mondott fel, hanem mert nem bírta tovább nézni, ahogy az állatokkal bánnak. 

„Még a beteg állatok sem kaptak semmilyen kezelést, mialatt ott voltam, pedig járt ott az állatorvosuk. Többen olyan rossz bőrben volt, hogy az már a vendégeknek is feltűnt és megjegyezték. A kenguru véreset pisilt, a szurikáta azért van most egyedül, mert a testvére rejtélyes körülmények közt meghalt. A leguán bőrbeteg, csúnyán terjedő gennyes sebe volt, és szegény nagyon fázik, folyamatosan infralámpa alatt kellene lennie, ezért kucorog a lehető legmelegebb helyen.”

De voltak tetves tengerimalacok, hideg, sötét terráriumban tárolt kígyó és harapós csüngőhasú malac is. Arról nem is beszélve, hogy a folyamatosan simogatásnak kitett egzotikus állatok minden nap rendszeresen maguk alá piszkítottak, amit a volt alkalmazott szerint lehetetlen volt normálisan feltakarítani.

Megkérdeztük a kávézót, mi lesz az állatokkal, amíg bezár az üzlet, de csak a kaméleonról írtak:

"A Nébih csupán a vendéglátási részleget függesztette fel. A tisztorvosi szolgálat néhány változtatást írt elő, például a huzat megszüntetése. Illetve azt, hogy az 1, azaz egy darab rossz bőrben lévő kaméleonnak hozzunk létre egy elkülönítőt.”

Arról is érdeklődtünk, milyen változtatásokat terveznek a helyen, ha újra kinyitnak.

„Menedzsment-csere történt, a konyhát kell átalakítani. Ez utóbbi lesz az egyetlen látványos, látható dolog.”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.