Kolumbiában megdőlt a kokaincsúcs, 12 tonnát foglaltak le

külföld
2017 november 09., 16:45
comments 44

Személyesen az ország elnöke, Juan Manuel Santos jelentette be, hogy nemzeti rekord keretében összesen 12 tonna kokaint sikerült lefoglalnia a hatóságoknak. A gigantikus mennyiségű kábítószert a bűnszervezet banánfarmok alatt kiépített tárolókban tartotta Antioquia tartományban, közel a panamai határhoz.

photo_camera Fotó: HO/AFP

A lefoglalt kábítószer az amerikai piacon 360 millió dollárt ért volna egyben, és grammokra porciózva akár 660 millió dollárért lehetett volna értékesíteni. Santos elnök baráti országok hírszerzésének is megköszönte az együttműködést. A kábítószer a Clan del Golfo nevű bűnszervezet tulajdona volt, a bűnszövetkezet azután erősödött meg igazán, hogy a kolumbiai elnök békeszerződést kötött a Farccal. A hivatalát jövőre elhagyó Santos azt ígérte, hogy 80 ezer katonát és rendőrt fog a térségbe vezényelni, hogy ne alakulhassanak ki új bűnszervezetek a Farc visszavonulása után.

A háromnapos rajtaütés során négy embert vettek őrizetbe. A Clan del Golfót az Otoniel becenévre hallgató Dairo Antonio Usaga vezeti, akinek személyére az USA ötmillió dolláros kézrekerítési díjat szabott ki. A kábítószer mellett a klán illegális bányászattal is foglalkozik, becslések szerint legalább 1500 fegyveresük lehet, akik korábban jobboldali milíciák tagjai lehettek. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.