Nagyon durva látni, hogy mit tesz az amerikai foci a játékosok agyával

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Boston Egyetem csütörtökön nyilvánosságra hozta a felvételeket, melyeken Aaron Hernandez agysérülése volt látható. Hernandez 2013-ig a New England Partiots játékosa és az amerikai fociliga fiatal sztárja volt. Ebben az évben gyilkolta meg egy barátját, Odin Lloydot. Börtönbe került, ahol 27 évesen felakasztotta magát. 

A most bemutatott felvételek azért fontosak, mert a kutatók szerint még soha nem tapasztaltak ilyen típusú agysérülést ennyire előrehaladott állapotban ilyen fiatal embernél. Hernandezt krónikus traumatikus enkefalopátiával, vagyis a CTE-vel diagnosztizálták.

Fotó: Steven Senne/AP

A CTE egy olyan agykárosodás, amit csak a halál után lehet kimutatni, és amit az utóbbi években számos kutatásban kötöttek össze az amerikai focival: a rengeteg ütközés, a rakás agyrázkódás igazoltan szerepet játszik a kialakulásában. Kialakulása után pedig a sérülés képes befolyásolni a döntésekért és viselkedésért felelős agyterület működését, depressziót és halált is okozhat. 

A bostoni kutatók szerint Hernandeznek 3-as szintű CTE-je volt. A négyes számít a legnagyobb értéknek, de 3-ast még sosem diagnosztizáltak korábban 46 évesnél fiatalabb ember agyában. A csütörtöki konferencián Ann McKee arról beszélt, hogy ilyen szintű sérülés esetén az érintett személyeknek komoly dühkezelési, döntéshozatali és agressziós problémáik lehetnek. 

Az NFL vezetői hosszú időn át próbálták meg cáfolni, hogy összefüggés lenne a profi foci ütközései és a CTE kialakulása között, de ma már ezt nem nagyon vitatja senki: a New York Times idén nyáron számolt be arról, hogy 111 megvizsgált egykori NFL-játékos agya közül 110-ben mutatták ki a sérülést. A liga azt állítja, hogy biztonságosabbá fogják tenni a játékot és tompítják a durva ütközések számát, de közben léteznek olyan hangok is, hogy ez a helyzet az NFL lassú végéhez is vezethet, például mert a középosztálybeli szülők egyszerűen nem fogják engedni, hogy gyerekeik amerikai focizzanak. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.