Ötödször is kikérdezték a korrupcióellenes nyomozók Netanjahút

külföld
2017 november 09., 21:48
comments 40

Csütörtök délután jelzés nélküli rendőrautók hajtottak be az izraeli miniszterelnök rezidenciájára Jeruzsálemben. A kiszivárgott hírek szerint a nyomozók két ügyben is érdeklődtek Netanjahunál: az 1000 fedőnév alatt futó esetben annak gyanúja merült fel, hogy a miniszterelnök és családja értékes ajándékokat fogadott el, cserébe, hogy közbejárjanak az ajándékozók érdekeiben. Az ajándékozók között volt a gyanú szerint a médiatulajdonos hollywoodi producer, Arnon Milchan is. 

Az izraeli média információi szerint nemrég ebben az ügyben kérdezték ki Izrael washingtoni nagykövetét, Ron Dermert is. Többek között arra voltak kíváncsiak, hogy közbe járt-e az előző amerikai külügyminiszternél, John Kerrynél Netanjahu megbízásából, hogy vízumot intézzenek Milchannak. 

A nyomozók ezen kívül a 2000 fedőnév alatt futó ügyben is kikérdezhették Netanjahút csütörtökön: ebben azzal vádolják, hogy megállapodást akart kötni az egyik vezető izraeli újsággal, hogy kedvezőbb színben fognak róla beszámolni. A nyomozás jelenlegi állása szerint a megállapodás végül nem született meg, de a vád szerint a kedvező médiabeszámolókért cserébe a miniszterelnök segített volna visszafogni az érintett lap, a Yedioth Ahronoth piaci riválisát, a szintén Netanjahu-párti Israel Hayomot. 

Netanjahu egykori kabinetfőnöke, Ari Harow még augusztusban kötött vádalkut a rendőrséggel, azóta segített felgöngyölíteni ezt a két esetet. Az izraeli miniszterelnök a nyomozás kezdete óta tagadja, hogy bármi törvénytelent elkövetett volna, szerinte politikai kampány zajlik ellene. 

Ügyvédje, Jacob Weinroth csütörtök este arról beszélt egy tévéinterjúban, hogy Netanjahu egy őszinte ember, de gyenge pontját jelentik a gazdag emberek, túlságosan csodálja a vagyont. 

A hét során a 3000 fedőnevű ügyben Netanjahu két legközelebbi munkatársát hallgatták ki. Ebben a nyomozásban egy kétmillió eurós német tengeralattjáró-szerződés miatt vizsgálódnak a hatóságok. A miniszterelnök nem gyanúsított, de elképzelhető, hogy beidézik majd tanúskodni. 

A legújabb közvélemény-kutatások szerint Netanjahu népszerűsége is megsínylette a nyomozásokat, ha most lennének a választások, könnyen elveszíthetné a hatalmat. A 12-es csatorna által készített felmérés szerint az izraeliek többsége azt gondolja, hogy le kéne mondania a jelenlegi ciklus végén, míg csak 38 százalékuk akarja őt utána is hatalomban látni. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.