Szaúd-Arábia felszólította állampolgárait, hogy azonnal hagyják el Libanont

külföld
2017 november 09., 14:13
comments 65

A szaúdi külügyminisztérium közleményben szólította fel a királyság állampolgárait, hogy ne utazzanak Libanonba, vagy ha ott vannak, akkor távozzanak minél gyorsabban. 

Szintén csütörtökön történt, hogy libanoni kormányzati források közölték, szerintük Szaúd-Arábia fogva tartja lemondott kormányfőjüket, Szaad Haririt. Korábban már a Hezbollah is ezt a vádat fogalmazta meg, míg a szaúdi álláspont szerint Hariri szabad akaratából utazott hozzájuk, és bármikor szabadon távozhat. 

Hariri a jelentések szerint csütörtökön találkozott már a rijádi francia nagykövettel, és a tervek szerint a következő napokban tárgyalni fog uniós, amerikai és brit diplomatákkal is. 

Libanoni források szerint Bejrút külföldi országokkal együttműködve szeretné elérni, hogy a volt miniszterelnök visszatérjen hazájába.

A szunnita kormányfő szombaton Rijádban váratlanul bejelentette lemondását, és azzal vádolta meg a síita Iránt, valamint annak helyi szövetségesét, a Hezbollah libanoni síita szélsőséges szervezetet, hogy rátették kezüket az országra. Hariri döntésével újabb válságba sodorta, és a szaúdi-iráni vetélkedés színterévé változtatta Libanont. Libanoni kormánykörökben az a hír járja, hogy Szaúd-Arábia kényszerítette lemondásra Haririt.

Hariri lemondását követően számos szaúdi, iráni és libanoni reagálás látott napvilágot. Szaúdi tisztviselők azzal vádolták a libanoni kormányt, hogy harcot folytat a vahhábita királyság ellen. Iráni tisztviselők szerint az egész az Egyesült Államok, Izrael és Szaúd-Arábia terve volt arra, hogy Libanonban és a térségben feszültséget szítsanak. Michel Aun, Libanon keresztény elnöke pedig leszögezte: nem fogadja el a kormányfő lemondását, amíg nem személyesen Hariritől hallja azt. Aun jelezte: a diplomácia segítségével kívánja felderíteni a Hariri meglepetésszerű döntése mögött húzódó okokat - adta hírül az al-Manar libanoni tévécsatorna csütörtökön. Az államfő ennek érdekében több nagykövetet meghallgat majd.

Arról, hogy mi történik most Szaúd-Arábiában, és hogyan hathat ki ez Libanonra is, nemrég részletesen írtunk. (Haaertz, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.