Több millió ember életét fenyegető óriási éhinség jöhet Jemenben az ENSZ szerint

2017 november 9., csütörtök 13:25
26

Mark Lowcock szerint az elmúlt évtizedek legnagyobb éhinsége fenyeget Jemenben, aminek akár több millió halottja is lehet. Márpedig ha valaki, ő tudhatja, hogy miről beszél: Lowcock az ENSZ segélyezési főnöke. A helyzeten csak az segíthetne, ha az Irán támogatta jemeni siíta hutik ellen háborút indító Szaúd-Arábia végre beengedné a segélyszállítmányokat az országba.

A szaúdiak vezette arab koalíció hétfőn jelentette be, hogy lezárja a jemeni légteret, a szárazföldi határt és a kikötőket, hogy ezzel is gátolja a hutiknak szánt iráni utánpótlást. Ez ugyan katonai szempontokból érthető, de totális összeomlásba taszíthatja az országot, ahol már vagy 900 ezren fertőződtek meg a kolerajárványban, és ahol hétmillió (7000000!) embert fenyeget az éhinség.

Lowcock szerdán svéd kérésre zárt ajtók mögött tájékoztatta az ENSZ Biztonsági Tanácsát a válságos helyzetről. "Megmondtam nekik, hogy ha nem oldják fel a határzárat, éhínség lesz Jemenben. Ez lesz az elmúlt évtizedek legsúlyosabb éhínsége, és milliók esnek majd áldozatául" - nyilatkozta a tanácskozás után. Jemenben már most is hétmillióan az ENSZ Élelmezési Világprogramjának segélyein élnek, ha ezek a szállítmányok nem juthatnak be az országba, nagyon gyorsan katasztrofálisra fordulhat a helyzet, amely Lowcock szerint már a blokád november 6-i kezdete előtt se volt ideális, mert már akkor is nehézkés volt a segélyszállítmányok célba juttatása.

Az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres még aznap tárgyalt a szaúdi külügyminiszterrel, akit arra szólított, hogy azonnal biztosítson bejutást a humanitárius segítőknek. Az ENSZ BT soros elnökségét ellátó Olaszország ENSZ-nagykövete, Sebastiano Cardi pedig azt mondta, hogy a BT tagjai mind hangsúlyozták a jemeni kikötők megnyitásának fontosságát. (Via Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt