Több millió ember életét fenyegető óriási éhinség jöhet Jemenben az ENSZ szerint

Több 444 videó?
Szeretném

Mark Lowcock szerint az elmúlt évtizedek legnagyobb éhinsége fenyeget Jemenben, aminek akár több millió halottja is lehet. Márpedig ha valaki, ő tudhatja, hogy miről beszél: Lowcock az ENSZ segélyezési főnöke. A helyzeten csak az segíthetne, ha az Irán támogatta jemeni siíta hutik ellen háborút indító Szaúd-Arábia végre beengedné a segélyszállítmányokat az országba.

A szaúdiak vezette arab koalíció hétfőn jelentette be, hogy lezárja a jemeni légteret, a szárazföldi határt és a kikötőket, hogy ezzel is gátolja a hutiknak szánt iráni utánpótlást. Ez ugyan katonai szempontokból érthető, de totális összeomlásba taszíthatja az országot, ahol már vagy 900 ezren fertőződtek meg a kolerajárványban, és ahol hétmillió (7000000!) embert fenyeget az éhinség.

Lowcock szerdán svéd kérésre zárt ajtók mögött tájékoztatta az ENSZ Biztonsági Tanácsát a válságos helyzetről. "Megmondtam nekik, hogy ha nem oldják fel a határzárat, éhínség lesz Jemenben. Ez lesz az elmúlt évtizedek legsúlyosabb éhínsége, és milliók esnek majd áldozatául" - nyilatkozta a tanácskozás után. Jemenben már most is hétmillióan az ENSZ Élelmezési Világprogramjának segélyein élnek, ha ezek a szállítmányok nem juthatnak be az országba, nagyon gyorsan katasztrofálisra fordulhat a helyzet, amely Lowcock szerint már a blokád november 6-i kezdete előtt se volt ideális, mert már akkor is nehézkés volt a segélyszállítmányok célba juttatása.

Az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres még aznap tárgyalt a szaúdi külügyminiszterrel, akit arra szólított, hogy azonnal biztosítson bejutást a humanitárius segítőknek. Az ENSZ BT soros elnökségét ellátó Olaszország ENSZ-nagykövete, Sebastiano Cardi pedig azt mondta, hogy a BT tagjai mind hangsúlyozták a jemeni kikötők megnyitásának fontosságát. (Via Reuters)