Több mint száz embert gyilkolhatott meg a német kórházakban ápolóként dolgozó férfi

külföld
2017 november 09., 18:14
comments 110

Az ügyészség csütörtökön jelentette be, hogy a toxikológiai eredmények alapján legalább száz embert gyilkolhatott meg az a férfi, aki két kórházban is ápolóként dolgozott 1999 és 2005 között. 

Niels Hoegel jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti, miután két ember meggyilkolását már rábizonyították. A férfi módszere az volt, hogy szándékosan halálos adagnyi szívgyógyszert juttatott a gondozására bízott emberek szervezetébe. 

Hoegel a 2015-ös tárgyalásán
photo_camera Hoegel a 2015-ös tárgyalásán Fotó: CARMEN JASPERSEN/AFP

A két korábbi eset tárgyalásán kiderült az is, hogy az ápoló a túladagolt gyógyszer hatásainak megjelenése után megpróbálta újraéleszteni a pácienseket, hogy ezzel nyűgözze le kollégáit, de több esetben nem járt sikerrel.

A most megismert esetek miatt várhatóan jövőre fognak ellene vádat emelni. Az ügyészség szerint Hoegel 38 embert gyilkolt meg Oldenburg városában és 62 embert Delmernhostban. A férfi 1999 és 2005 között dolgozott ápolóként.

A nyomozók szerint valószínűleg még több áldozata lehetett, de ez valószínűleg nem fog soha kiderülni, hiszen számos áldozatát elhamvasztották. Ha ezekben a vádakban is bűnösnek mondják ki, Hoegel lehet a modern Németország legbrutálisabb sorozatgyilkosa. 

Hoegel már a 2015-ben zajló tárgyalása során elismerte, hogy több mint 30 embert gyilkolhatott meg ápolóként, ekkor kezdték el a hatóságok exhumálni olyan emberek holttestét, akik az érintett kórházakban haltak meg. 

Német lapok információi szerint egyértelmű kapcsolatot sikerült kimutatni a halálozási arány növekedésével olyankor, amikor Hoegel szolgálatban volt az oldenburgi kórházban. Ennek ellenére jó ajánlásokat kapott, így nem sokkal később felvették a közeli Delmenhorst város kórházába, ahol érkezése után nemsokkal megugrott a halálozások száma. 

A férfit úgy sikerült leleplezni, hogy egy korábban stabil állapotban lévő betegnél váratlanul szabálytalan szívverés lépett fel, miközben Hoegel épp a kórtermében volt, és egy belépő nővér a szemetesben üres gyógyszertárolókat fedezett fel. 

2015-ös tárgyalása során arról beszélt, hogy őszintén sajnálja tettét, és hogy meglehetősen spontán módon döntött arról, hogy ezeket a cselekedeteket elköveti. Beszélt arról is, hogy minden alkalommal, amikor egy beteg meghalt, megfogadta, hogy soha többet nem tesz ilyet, de aztán elhatározása lassan mindig gyengülni kezdett. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.