Álhírekkel avatkoztak be az oroszok a katalán függetlenségi válságba

külföld
2017 november 10., 21:47
comments 113

Oroszországból érkező manipulatív hírekkel avatkoztak be Katalónia függetlensége körül kialakult válságba, közölte pénteki sajtótájékoztatóján María Dolores de Cospedal védelmi miniszter. Konkrét példát nem hozott, de hangsúlyozta, egyelőre nem bizonyított az orosz vezetés érintettsége az ügyben.

Napközben a spanyol külügyminiszter, Alfonso Dastis is közölte: bizonyítékaik vannak, hogy orosz csoportok függetlenségpárti álhírekkel próbálták befolyásolni a folyamatot. Hozzátette:

ezek célja nem kifejezetten Spanyolország, inkább az Európai Unió destabilizálása. 

Az orosz beavatkozási kísérlet témáját a spanyol kormány az uniós külügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácskozásán is felhozza majd. Inigo Mendez de Vigo kormányszóvivő szerint a közösségi médiában tudatosan terjesztett álhírek olyan komoly veszélyforrás, hogy

azzal komolyan kell foglalkoznia az Európai Uniónak.

photo_camera Fotó: LLUIS GENE/AFP

Az El Pais pénteki számában megjelent cikk a Kreml közeli orosz médiát, a spanyol nyelvű Russia Todayt és Sputnik News-t vádolja tudatos függetlenségi propagandával, írja az AFP. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.