Álhírekkel avatkoztak be az oroszok a katalán függetlenségi válságba

Oroszországból érkező manipulatív hírekkel avatkoztak be Katalónia függetlensége körül kialakult válságba, közölte pénteki sajtótájékoztatóján María Dolores de Cospedal védelmi miniszter. Konkrét példát nem hozott, de hangsúlyozta, egyelőre nem bizonyított az orosz vezetés érintettsége az ügyben.

Napközben a spanyol külügyminiszter, Alfonso Dastis is közölte: bizonyítékaik vannak, hogy orosz csoportok függetlenségpárti álhírekkel próbálták befolyásolni a folyamatot. Hozzátette:

ezek célja nem kifejezetten Spanyolország, inkább az Európai Unió destabilizálása. 

Az orosz beavatkozási kísérlet témáját a spanyol kormány az uniós külügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácskozásán is felhozza majd. Inigo Mendez de Vigo kormányszóvivő szerint a közösségi médiában tudatosan terjesztett álhírek olyan komoly veszélyforrás, hogy

azzal komolyan kell foglalkoznia az Európai Uniónak.

Fotó: LLUIS GENE/AFP

Az El Pais pénteki számában megjelent cikk a Kreml közeli orosz médiát, a spanyol nyelvű Russia Todayt és Sputnik News-t vádolja tudatos függetlenségi propagandával, írja az AFP. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.