Álhírekkel avatkoztak be az oroszok a katalán függetlenségi válságba

Oroszországból érkező manipulatív hírekkel avatkoztak be Katalónia függetlensége körül kialakult válságba, közölte pénteki sajtótájékoztatóján María Dolores de Cospedal védelmi miniszter. Konkrét példát nem hozott, de hangsúlyozta, egyelőre nem bizonyított az orosz vezetés érintettsége az ügyben.

Napközben a spanyol külügyminiszter, Alfonso Dastis is közölte: bizonyítékaik vannak, hogy orosz csoportok függetlenségpárti álhírekkel próbálták befolyásolni a folyamatot. Hozzátette:

ezek célja nem kifejezetten Spanyolország, inkább az Európai Unió destabilizálása. 

Az orosz beavatkozási kísérlet témáját a spanyol kormány az uniós külügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácskozásán is felhozza majd. Inigo Mendez de Vigo kormányszóvivő szerint a közösségi médiában tudatosan terjesztett álhírek olyan komoly veszélyforrás, hogy

azzal komolyan kell foglalkoznia az Európai Uniónak.

Fotó: LLUIS GENE/AFP

Az El Pais pénteki számában megjelent cikk a Kreml közeli orosz médiát, a spanyol nyelvű Russia Todayt és Sputnik News-t vádolja tudatos függetlenségi propagandával, írja az AFP. 

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.