Amerikában már a politikusokat is elérte a zaklatási botránysorozat

külföld
2017 november 10., 08:14
comments 124
Roy Moore, az alabamai republikánus szenátorjelölt, aki a vádak szerint 1979-ben, 32 éves korában egy 14 éves lányt molesztált.
photo_camera Roy Moore, az alabamai republikánus szenátorjelölt, aki a vádak szerint 1979-ben, 32 éves korában egy 14 éves lányt molesztált. Fotó: Hal Yeager/AFP

Miközben Magyarországon egyelőre csak a színházi világból kerülnek elő újabb és újabb zaklatási történetek, az Egyesült Államokban már a politikusokat is utolérte a botránysorozat. Leigh Crofman és édesanyja, Nancy Wells egybehangzó vallomása szerint a republikánusok alabamai szenátorjelöltje, Roy Moore 1979-ben, amikor Crofman még csak 14 éves volt, szexuálisan zaklatta a lányt.

A történet több szempontból is felkavaró, például azért is, mert a republikánus keresztény szélsőjobboldalhoz sorolható Moore azzal vált országosan ismertté, hogy alabamai legfelsőbb bírósági bíróként a szövetségi törvényekre fittyet hányva nem engedte eltávolítani a tízparancsolatot ábrázoló szobrot a bíróság épületéből.

Moore idén tavasszal nyerte el a szenátorjelöltséget a republikánus előválasztáson, és nyerte el az indulás jogát a Trump kormányában igazságügyi miniszterséget vállaló Jeff Sessions megüresedett helyére kiírt időközi választáson. Elég különös előválasztás volt, a párt és hivatalosan maga Donald Trump is egy másik jelöltet, Luther Strange-t támogatták - bár Moore a tőről metszett trumpista.

Corfman és édesanyja, Wells azonosan emlékeztek vissza arra a 38 évvel ezelőtti napra, amikor Moore egy bíróság előtti park padján beszélgetésbe elegyedett velük. Wells egy gyermekelhelyezési perben várt a meghallgatására, amikor a fiatal, 32 éves körzeti ügyészhelyettes, Moore felajánlotta, hogy a tárgyalás idején vigyáz a gyerekre. "Azt mondta, hogy nem akarnám, hogy a gyerekem is végighallgassa a tárgyalást. Én meg azt gondoltam, milyen kedves tőle, hogy vigyázni akar a lányomra" - emlékezett vissza Wells.

Ez az első találkozás még nem adott okot gyanúra. Moore csak beszélgetett, illetve elkérte Crofman telefonszámát. Pár nappal később viszont felszedte egy utcasarkon, elautózott vele fél órára levő otthonába, ahol csinosnak nevezte és megcsókolta. A következő találkozásukkor már megkérte a lányt, hogy vegye le a blúzát és a nadrágját, és maga is gatyára vetkőzött, majd fogdosni kezdte a lányt, akinek a kezét az alsó nadrágjába vezette. A lány elbeszélését két gyerekkori barát is megerősítette, akiknek annak idején elmesélte a történteket.

Alabama a bibliaövezet szíve, az egyik legvallásosabb állam az egész országban. Az alabamaiak javarészt evangéliumi protestáns keresztények, nagyon szigorúak ilyen erkölcsi kérdésekben. Talán őket akarta megszólítani egy republikánus állami tisztviselő Jim Zeigler, aki Moore és Crofman történetét a bibliai Mária és József történetéhez hasonlította. "Mária is tinédzser volt, József meg felnőtt ács. És ők lettek Jézus szülei" - mondta.

De ellentétes hatást ért el. "Józsefet és Máriát belekeverni egy történetbe, amiben egy 32 éves ügyészt vádolnak egy 14 éves lány molesztálásával, ez egyszerre nevetséges és istenkáromló" - nyilatkozta Ed Setzer, akit a Wheaton Egyetem Billy Graham Egyházi, Misszionárius és Térítő központjának vezetőjeként aligha lehet baloldali elhajlással vádolni. "Még azok is, akik a régi házassági szokásokat követték, amiket napjainkban már nem követünk, tudják a különbséget a molesztálás és a házasság között" - mondta. (Via The Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.