Navracsics: Magyarországon úgy beszélnek Európáról, mintha mi magyarok nem Európa részei lennénk

Különösen fontos Európa jövőjéről, sőt jelenéről is beszélni, még akkor is, ha rengeteg éles vitát kiváltó téma akad, mondta Navracsics Tibor uniós biztos pénteken a Párbeszéd a polgárokkal rendezvényen Kecskeméten. 

"Azt figyeltem meg, hogy sokszor Magyarországon úgy beszélünk Európáról, mintha külpolitika lenne, mintha mi magyarok nem Európa részei lennénk, és egy külső hatalommal folytatunk veszekedést. Márpedig Magyarország Európa alapvető része"

- mondta. 

Bár kicsinek nevezzük magunkat, valójában egy közepes ország vagyunk, "meghatározó erővel az oktatás, a kultúra, és még a tegnapi eredményt is figyelembe véve a sport területén is" - tette hozzá. A gazdasági mutatókat nézve Navracsics szerint kijelenthető, hogy

„jól helytállunk, erőn felül teljesítünk, de nem Európa nélkül, és nem Európa ellenében. Pontosan annyira vagyunk európaiak, amennyire akarjuk.”

Az EU és Magyarország kapcsolatában a biztos szerint

"nem az a fontos, hogy minden kérdésben már az elején egyetértsünk, hanem hogy egyet nem értéseink ellenére is együtt akarjunk működni."

Navracsics és Orbán október 16-ánForrás: Orbán Viktor / Facebook

A Baon.hu beszámolója szerint Navracsics úgy vélekedik, hogy a 

a magyaroknak kissé kevésbé kellene érzékenynek lenniük az unióval való vitákban.

Példaként a kötelezettségszegési eljárások számát hozta, amik tekintetében a tagállamok középmezőnyébe tartozik Magyarország. Hozzátette: 

nem kirívóan sok a hazánk ellen indult ilyen ügy.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.