Oroszországban mutatják be Szőcs Géza Raszputyin című drámáját

színház
2017 november 10., 08:06
comments 49

A szentpétervári Juszupov-palota Háziszínházában mutatják be Szőcs Géza Raszputyin című történelmi drámáját november 16-án, a Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórumon.

Az egykor a cári családra is komoly befolyást gyakorló Grigorij Raszputyinról írt dráma először Milánóban jelent meg, olasz-magyar, kétnyelvű kiadásban, majd a Milánóhoz közeli Varesében és más olasz városokban is játszották – mondta el az MTI-nek a szerző. (Ez akkor volt, amikor Szőcs Géza miniszteri biztosként állami milliárdokból szervezte a magyar részvételt a milánói világkiállításon.)

Balról jobbra: Láng Zsolt polgármester, Orbán Viktor miniszerelnök, Varga Mihály gazdasági miniszter és Szőcs Géza költő
photo_camera Balról jobbra: Láng Zsolt polgármester, Orbán Viktor miniszerelnök, Varga Mihály gazdasági miniszter és Szőcs Géza költő Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Szőcs Géza szerint a darab most a szentpétervári Masztyerszkaja Színház művészeinek előadásában, különleges helyszínen, a Juszupov-palota Háziszínházában lesz látható.

A hely érdekességét az adja, hogy Raszputyint éppen ebben a palotában ölték meg 1916 decemberében, egy Feliksz Juszupov herceg által szervezett összeesküvés során - emlékeztetett.

Szőcs Géza történelmi drámája fiktív történetet mutat be valóságos történelmi szereplőkkel: a sztori szerint a különleges, látnoki képességekkel rendelkező Raszputyin a vízióira hallgatva megpróbálja megakadályozni az I. világháború kitörését, ezért felkeresi a korabeli Európa vezetőit, többek között II. Miklós cárt, II. Vilmos császárt, Ferenc József császárt és V. György angol királyt, de azok nem hallgatnak Raszputyinra és jóslataira.

Szőcs Géza drámájának oroszországi bemutatóját november 16-án tartják, a Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum keretében, majd az orosz közönség november 17-én és 18-án is megtekintheti az előadást. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.