Nem is tudja ellenőrizni a Posta, hogy ki hány csomagot ad fel

Semmilyen eszköze nincs a Magyar Postának a november 15-től bevezetendő csomagfeladási korlátozás ellenőrzésére, írja a 24.hu. A Posta pénteken pontosított közleménye alapján a Postával nem szerződött, sok csomagot küldő vállalkozások naponta legfeljebb öt csomagot adhatnak fel Üzleti vagy Netcsomagként, amelyeknél kérhetik az egy munkanapos időgaranciát a kézbesítésre.

A Postának ugyanis nincs működő elektronikus nyilvántartása a feladókról - a feladók ellenőrzése amúgy is csak lassítaná és bonyolítaná a csomagok feladását -, így az új szabály lényegében csak azt zárja ki, hogy egy ilyen vállalkozás egyszerre ötnél több csomagot adjon fel.

A 24.hu szerint ennél súlyosabb probléma, hogy a Posta minden jel szerint törvénysértő módon jelentette be a limitet. Ez ugyanis az általános szerződési feltételek módosítása, amit legalább 15 nappal a bevezetést megelőzően kellett volna közzétenniük a honlapjukon. Illetve szükségük lenne hozzá az NMHH jóváhagyására is, amihez 45 nappal korábban kellett volna leadni a módosítási tervet. A Posta honlapján közzétett közleményt november 7-re dátumozták.