A Cosa Nostra már ott tart, hogy a földművesektől akarja ellopni az uniós támogatást

2017 november 12., vasárnap 11:09
86

A szicíliai maffia már fénykorában is visszataszító bűnözők gyülekezete volt, akik nem csak ártatlan kívülállókat, hanem egymást is folyamatosan meglopták és gyilkolták. Az új évezred azonban a Cosa Nostra hanyatlását is elhozta, és bár ezek a bűnözők továbbra is rengeteg ember életét teszik tönkre, a róluk szóló hírek egyre szánalmasabbak. 

Az elmúlt hónapokban, egyebek mellett, azzal sikerült észrevétetniük magukat, hogy

2010-es kép egy Corleone melletti völgyről, ahol a maffiától elkobzott területeken, a főnökök régi búvóhelyeiből turistaszállásokat hoztak létre. Fotó: MARCELLO PATERNOSTRO/AFP

A szicíliai maffia sorsát leginkább nyomon követő külföldi lap, a Guardian most arról a nemes küzdelemről ír, amelyet a hírneves Cosa Nostra három, azaz 3 idősödő nő ellen indított. 

Marianna, Ina és Irene szép nagy földet örököltek az apjuktól. Alig pár hónappal azután, hogy meghalt, 80 tehén és 30 ló legázolta a termésüket. Először balesetnek gondolták, de amikor megmérgezték a kutyáikat és több tucat állati tetemet halmoztak fel a házuk mellett, már értették az üzenetet. A szicíliai maffia régi módszere az illegális legeltetés, amivel el is lehet űzni a földjéről bárkit, ha elég kitartóan művelik. Márpedig a három nővér földjeit 8 éve pusztítják rendszeresen különféle csordák. Közben pedig időről időre felkereste őket egy férfi, aki felajánlott 5000 eurót, hogy cserébe ő menedzselhesse a 90 hektáros területet. 

Sergio Lari, a caltanissettai ügyészi hivatal vezetője szerint nem elszigetelt esetről van szó, a földművesek zaklatása a Cosa Nostra hanyatlásának és profilváltásának egyik következménye. A szicíliai maffia 4000 tagját tartóztatták le 1990 óta, az igazságszolgáltatás által térdre kényszerített szervezet elveszítette a drogkereskedelem fölötti felügyeletet, másik nagy bevételi forrásuk, az építőipar forgalma pedig 10 év alatt egymilliárd euróval csökkent. A maffiafőnökök így aztán visszaszorultak vidékre, ahol megpróbálják újjáépíteni a hálózataikat. 

Egyik bevételi forrásuk a gazdáktól szedett védelmi pénz, de jóval nagyobb haszonnal kecsegtet az a gyakorlat, hogy illegális legeltetéssel vagy a szántóföldek felégetésével csődbe viszik a földműveseket, akiktől így aprópénzért vehetik meg a földjeiket. Ezek után már nincs más dolguk, mint lehívni az uniós támogatásokat, akár 1000 eurót hektáronként. 

A három nővér évek óta alig tud valamit termelni, ezért egyre jobban eladósodnak. 2014 óta 28 panaszt nyújtottak be a rendőrségnek, de ennek eddig az lett a leglátványosabb eredménye, hogy elszigetelődtek a közösségben. "Az emberek már nem köszönnek nekünk, a munkások nem jönnek ide dolgozni. Volt olyan is, aki megkért minket, hogy vonjuk vissza a panaszokat, mert ettől mindenkinek csak rosszabb lesz" - mondja Ina.

Bár az ügyészség számos esetben indított eljárást, de ebben a konkrét ügyben nem. De még ha születne is elmarasztaló ítélet, az illegális legeltetésért csak 300 eurós pénzbírság jár. A három nővér viszont nem adja fel, annak ellenére sem, hogy nemrég még direktebb jelzést helyeztek el a házuk előtt: három megnyúzott birka bőrét.

Ők és az ügyvédjük azonban továbbra is bíznak benne, hogy érdemben kivizsgálják a 8 éve tartó zaklatást. Addig is a földjük a Libera Terra nevű szervezet védelme alá kerül, amely számos, a maffiától elkobzott területet kezel.

(Via Guardian

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt