Életművéért kapott Oscar-díjat Donald Sutherland

Donald Sutherland és az életműdíjFotó: ROBYN BECK/AFP

Agnes Varda francia filmrendező, Charles Burnett forgatókönyvíró-rendező, Owen Roizman operatőr és Donald Sutherland színész is Oscar-életműdíjat vehetett át szombat este a Hollywoodban megrendezett Kormányzók bálján. A kilencedik alkalommal megrendezett gálát a kormányzótestület tagja, Steven Spielberg nyitotta meg. 

Vardát Kimberly Peirce filmrendező, Kate Amend dokumentumfilmes, Angelina Jolie és Jessica Chastain, Burnettet Ava Duvernay, Reginald Hudlin és Sean Baker méltatták. Owen Roizmanról Dustin Hoffmann mondott szép szavakat. Donald Sutherlandet  Whoopi Goldberg konferálta fel és 

"a valaha élt legnagyobb varázslók egyikének" 

nevezte. Jennifer Lawrence is szót kért és az "egyik legelkötelezettebb, legprofibb színészként" emlegette azok közül, akikkel volt alkalma együtt dolgozni. Sutherland megköszönte az Oscar-díjat és az egykori komikus Jack Benny mondásával nevettette meg a publikumot:

 "Nem érdemeltem meg ezt, de köszvényem van és azt sem érdemeltem meg".

A gálán különleges Oscar-díjat kapott Alejandro González Inárritu mexikói filmrendező Emmanuel Lubezki operatőri közreműködésével készített virtuálisvalóság-filmje, a Carne y Arena (Hús és homok). (MTI via HollywoodReporter)