Súlyos korrupciós ügyek és szexbotrányok után Berlusconi úgy tért vissza az olasz politikába, mintha mi sem történt volna

külföld
2017 november 12., 06:50
comments 85

Hosszú riportban számol be a Guardian arról, hogy a kilencvenes-kétezres évek botrányhős olasz politikusa, Silvio Berlusconi a rá jellemző lendülettel tért vissza a közéletbe. 

Pedig nehéz évek voltak Berlusconi mögött: súlyos adócsalási és korrupciós ügyek, bírósági ítéletek, szexbotrányok és szívműtét érték egymást, de múlt hétvégén a 81 éves politikus úgy kampányolt Ischia szigetén, mintha mi sem történt volna, a bevándorlásról beszélve például rögtön egy szexről szóló viccel indított. 

Berlusconi múlt héten Szicíliában egy regionális választáson vetette be magát, és sikerrel rakott össze helyben egy koalíciót saját pártja, a jobbközép Hajrá, Olaszország, és két szélsőjobboldali párt, az Északi Liga és az Olaszország Testvérei között.  

photo_camera Fotó: ELIANO IMPERATO/AFP

Ezzel nemcsak a régiót 2012 óta irányító balközép Demokrata Pártot tudták legyőzni, de a szintén győzelemben reménykedő populista Öt Csillag Mozgalmat is. 

Olaszországban tavasszal jönnek majd országos választások, és az elemzések szerint Berlusconi most megmutatta, hogy még mindig számolni kell vele. Hat évvel azután, hogy le kellett mondania, miután azzal vádolták, hogy fiatalkorú prostituáltnak fizetett szexért, és négy évvel azután, hogy kirakták a parlamentből az adócsalásaival összefüggő bírósági ítélet után, Berlusconi újra az olasz politika élmezőnyében van. 

A Hajrá, Olaszország parlamenti képviselője, Catia Polidori szerint amúgy Berlusconit egy nemzetközi összeesküvés buktatta meg, de az emberek ettől függetlenül tisztelik vezetői képességeit és nagyszerű üzletembernek tartják. 

Az elmúlt években Berlusconi sokat dolgozott azon, hogy a botrányok után egy másik oldalát is megmutassa Olaszországnak: sokat szerepelt állatokkal, illetve bejelentette, hogy vegetáriánus lett. Jelenleg 32 éves barátnőjével él együtt, és tíz kutyájuk van, akikről rendszeresen rak ki fotókat is. 

Azt azonban nehéz elképzelni egyelőre, hogy Berlusconi újra miniszterelnök legyen: jelenleg ugyanis bírósági ítélet tiltja, hogy bármilyen pozíciót tölthessen be. És ugyan Strasbourgban fellebbezést adott be a döntés ellen, de kevés az esélye, hogy ügyében ítélet szülessen már a jövő évi választások előtt. Személye ugyanakkor arra alkalmas lehet, hogy sok választót megmozgasson és az általa támogatott jelöltre irányítsa a figyelmet. 

Elemzők szerint Berlusconi alkalmas lehet arra is, hogy olyan jobboldali szavazókat megszólítson, akik maguktól sosem szavaznának a szélsőjobboldalra, de ha látják, hogy olyan koalíció formálódik, melyet ő irányít, akkor elfogadhatóbbnak tekintik a helyzetet. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.