Úgy fest, Borut Pahor marad a szlovén elnök

külföld
2017 november 12., 18:13
comments 22
Borut Pahor szlovén elnök
photo_camera Borut Pahor szlovén elnök Fotó: JURE MAKOVEC/AFP

Vasárnap tartják a szlovén elnökválasztás második fordulóját. A szlovén politikai rendszerben az államfő ugyanolyan reprezentatív funkciókat lát el, mint a magyarban, de hatalma nagyobb annál: a hadsereg főparancsnoka és fontos tisztségviselők kinevezője egyben. 

Három hete az első fordulóban a független-centrista Pahor 47,2 százalékát szerezte meg a voksoknak. Az inkább baloldali érzelmű (de szintén független színekben induló) Sarec 24,76 százalékkal jutott be a mindent eldöntő második körbe. 

Az este hét órás urnazárás után az első eredmények arra utalnak, hogy Pahor maradhat az államfő: a szavazatok közel 53 százaléka landolhatott nála, szemben Sarec 47,5 százalékával. Ez még csak a szavazatok első néhány százalékánal feldolgozása utáni arányt mutatja, így a végeredmény még változhat. 

1,7 millió szlovén volt jogosult szavazni. Az elnököt öt évre választják, egyszer újrázhat az aktuális államfő. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.