Buffon könnyek közt: "Nem magam miatt fáj, hanem az ország miatt"

foci
2017 november 13., 22:29
comments 80
link Forrás

Zokogva nyilatkozott a Svédország elleni kiesést jelentő 0-0 után az olasz válogatott csapatkapitánya és kapusa, Gianluigi Buffon, aki korábban világossá tette, hogy a 2018-as lehet az utolsó világversenye. Olaszország nem jutott ki a jövő évi világbajnokságra és ezzel minden idők egyik legnagyobb kapusának válogatott karrierje (legalábbis ami a tétmeccseket illeti) bizonyosan véget ért. 

Buffon arról beszél a közvetlenül a meccs után készült interjúban, hogy borzasztóan csalódott,  de nem elsősorban saját maga miatt, hanem a futballmozgalom miatt, mert az országnak nagyon fontos lett volna ez a siker. 

"Ez az egyetlen csalódásom, nem pedig a karrierem vége, mert ez az élet rendje, mindenki felett eljár az idő."

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, nem igaz, hogy lebecsülték a véd csapatot. Készültek arra, hogy pszichológiailag nehéz felállni idegenben lőtt gól nélkül, 1-0-s hátrányból, és csak azt bánja, hogy nem sikerült kihozni magukból a legjobbat. Hiányzott a precizitás, az energia. "Balszerencsénk volt, de amikor semmi nem sikerül, az általában a te felelősséged, ahogy a szerencsét, a befelé pattanó labdákat is ki kell érdemelni" - mondta könnyeivel küszködve. 

Megkapta a kérdést, hogy miként áll majd fel az olasz foci azután, hogy 60 évet követően először nem jutott ki a világbajnokságra. Buffon szerint van jövője az olasz focinak: mindig megvan bennük az eltökéltség, a büszkeség és az erő ahhoz, hogy ismét felemeljék a fejüket.

"Olyan nagyságoknak hagyom itt a csapatot, mint Gigio Donnarumma és Mattia Perin" - utalt utódaira. "Ölelem Chiellót, Barzát, Leót, akikkel majdnem 10 évet húztunk le ebben a mezben" - üzent az egykori juventusos védőtriónak, Chiellininek, Bonuccinak, Barzaglinak, válogatottbeli védősorának. Megköszönte mindenkinek aki támogatta őt és a csapatot. 

Gian Piero Ventura szövetségi kapitány nem nyilatkozott a RAI-nak. Róla Buffon annyit mondott, hogy épp annyi felelőssége van a bukásban, mint mindenki másnak: "A fociban együtt buksz és együtt győzöl a csapattal, az edző pedig ugyanolyan része a csapatnak, mint bárki más."

Buffon 175-szörös olasz válogatott, minden idők legtöbb válogatottságig jutó olasz játékosa. 2006-ban világbajnokságot nyert Németországban Marcello Lippi csapatával. A labdarúgás történetében összesen három játékos játszott több válogatott meccset nemzete csapatában, mint ő.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.