Ez a norvég internettanárnő azt hitte, okosat húz, de mégsem szabadította magára a poklot

INTERNET
2017 november 13., 07:28
comments 152
link Forrás

Igazi gyakorlati oktatásban részesítette alsós diákjait Ida Finquist Berg norvég általános iskolai tanár. Egy saját magáról készült fotó példáján mutatta be nekik, mit jelent az a fogalom, hogy valami "elterjed a neten", és hogy ez milyen villámgyors folyamat. Éppen ezért pénteken, az előző hét utolsó tanítási napján kiposztolt a Facebookjára egy róla készült fotót, amin a következő felirattal tart fel egy táblát:

Sziasztok,

tanár vagyok Norvégiából, a tízéves diákjaimnak az internetbiztonságról akarok magyarázni, és megmutatni nekik, hogy egy kép milyen gyorsan el tud terjedni online. Kérlek lájkold, oszd meg, és kommenteld oda, melyik országból tetted ezt!

Mi a tanulság? Hát az, hogy bár a közkeletű taxisbölcsesség szerint Ida néni házhoz ment a pofonért, hogy kiadott egy fotót magáról, amin táblát tart, amire bármit fel lehet írni, a szemét internetezők néha nem is olyan szemetek. Hiszen nem írtak fel csúnya dolgokat Ida néni fotójára, hanem szépen megosztották a képet, ahogy kérte, a hétfői tanítás kezdetéig úgy 45 ezren. Vagy persze az a megoldás, hogy nekem nem volt olyan jó internettanárom, mint Ida néni, ezért nem találtam meg az emberi romlottság bizonyítékait.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.