Ilyen súlyosan nézett ki, amikor az ukrán szélsőségesek füstbombákat robbantottak tegnap Beregszászon

külföld
2017 november 13., 09:53

Így néz ki az, amikor a szélsőségesek füstbombát robbantgatnak és masíroznak Beregszász utcáin. Mindeközben pedig azt üvöltözik, hogy: jegyezd meg idegen, itt ukrán a gazda vagy halál az ellenségre. Szép vasárnap délután helyett félelemkeltő akció. A Gyűrűk Ura orkjai is úriemberek ezekhez képest....

Így vezette fel a vasárnapi beregszászi ukrán nacionalista vonulásról készült, a Facebookon megosztott képeit K. Debreceni Mihály kárpátaljai újságíró. A fotók - pontosabban egy hírvideóról készült screenshotok - megrázóan mutatják be az esemény kisszerűségét, félelmetességét és nyomasztóságát:

A tüntetésről tegnap azt írtuk, hogy

a városban vonuló nacionalista hordák levették a magyar zászlót a beregszászi városházáról. Egy másik oldal, a pershij.com.ua szerint a Szvoboda párthoz kötődő radikálisok el is akarták égetni a lobogót, de a rendőröknek sikerült még időben közbelépni. A tudósítás szerint nagyjából ötvenen vettek részt a vonulásban és zúzásban. (...) A fiatalok katonai egyenruhában és maszkban vonultak végig a városon „Dicsőség Ukrajnának, dicsőség a hősöknek!” és „Ukrajna mindenek felett!” rigmusokat skandálva. A vonulás apropója a Karpatszka Szics szélsőjobboldali alakulat 1938-as megalakulásának évfordulója volt, ezt vegyítették némi magyarellenességgel.

Az esetről beszámoló kárpátalja.ma azt is írja, szombaton hasonló felvonulás zajlott Ungváron.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.